pátek 4. března 2016

PEČU | Margot řezy

Tak už to vypadá, že jaro je u mě na blogu měsícem pečení. Loni přibližně touhle dobou to byla maková buchta, která se stala hitem snad v každé domácnosti, kde ji vyzkoušeli. A letos jsem si dokonce troufla na něco ještě sofistikovanějšího. Tyčinka Margot, kterou jsem koupila v akci někdy před Vánoci (z neznámého důvodu, protože jí nikdo doma nejí), koukala už hodně přešle. Tak jsem se rozhodla ukončit její trápení. A upéct Margot řezy.

Přiznám se rovnou na začátku, že když jsem návod na přípravu viděla, přemýšlela jsem, že se obětujua Margotku prostě a jednoduše sežeru. Jakmile má totiž recept víc než dva odstavce, obsahuje nějakou divnou surovinu nebo tři fáze typu: těsto - náplň - poleva, okamžitě mě zachvátí panika. 

Tentokrát možná i proto, že jsem měla chřipku a doma nebyla ani houska, odhodlala jsem překročit svůj stín a buchtu upéct. A když jsem to zvládla já, bojující nejen s kuchyňskou zdatností, ale i s bacilem, věřím, že vy to zvládnete levou zadní. Tady je recept:

Těsto


  • 300 g polohrubé mouky (já použila půl na půl se špaldovou)
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 3 vejce
  • 150 g cukru (já použila třtinový)
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka






Chtělo se mi napsat, že všechno prostě smícháte dohromady. Ale není tomu tak. Dle receptu se nejdříve budete trápit šleháním cukru se žloutky. Pak přidáte zbytek, včetně mléka a oleje. A správně tušíte, že se někam poděly bílky. Z těch si vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Moje konzistence byla i se sněhem asi o něco tužší než by měla být, ale říkala jsem si, že máme doma rádi buchty hutné, a tak nám to určitě nebude vadit.


Těsto vlijte (v mém případě vyklopte) na vyšší plech - vymazaný a vysypaný, nebo (pro nás pohodlnější) vystlaný pečícím papírem. Ale pozor, zatím nestrkat do trouby, tím to nekončí!

Náplň


  • 1 čokoládový puding
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 500 ml mléka



Puding je "dávačka", a tak to bylo asi to jediné, co jsem při přípravě zvládla s noblesou (nikde nic nestříkalo, neprskalo, nevylilo se, ani jsem se neopařila nebo neřízla). I když mě zaskočilo kakao, které jsem našla pouze v ingrediencích, ale ne v postupu. Tak jsem ho šoupla do pudingu, tím se nemůže nic zkazit.



Puding přijde na těsto a měl by se lít z výšky, aby těstem protekl. Ani ten nejhustější puding, který bych lila ze štaflí, by se ale neprotuneloval mým hutným těstem. Ke konci už jsem vzdala i geometrickou úpravu a na buchtu ho tak nějak nalila hlava nehlava. Jsem si jistá, že za tenhle krok by se styděl i Jirka Babica, ale co už.

Buchtu v této podobě strčte na 30 minut do trouby cca na 175 °C.

Poleva


  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 Margot tyčinka

Poleva mě naštvala, protože jsem si umyla všechnu techniku a až potom si přečetla, že budu muset mixér znova vyndat a ušlehat zakysanku s vanilkovým cukrem. Na druhou stranu,díky polevě jsem byla schopna zamaskovat veškeré nedostatky z pudingové části. A tak jsem jí odpustila.


Při strouhání Margotky jsem tentokrát nepřišla ani o jeden prst, i když půl roku stará tyčinka i hyperostré struhadlo z IKEA, o to důkladně usilovaly.


Zakysanku zabudujeme na vršek buchty, posypeme margotkou a dáme vychladit. Pokud máte na balkóně stejně nenechavé straky, jako my, radím přikrýt, jinak přijdete o půlku buchty, ještě než jí ochutnáte. Ale upřímně - je tak dobrá, že jim to ani nebudete moct vyčítat.

A až si pochutnáte na té druhé půlce, budete už jen přemýšlet, kdy získáte dostatek energie na to, zvládnout to celé znova. Protože tohle je buchta, která se rozhodně nepřejí!

Krásné březnové vaření!

1 komentář:

  1. ooo, návrat do dětství! tehdy mamka nepekla přímo margot řezy, ale takovou snadnou buchtu, kterou rychle upekla a my děti ji rychle snědly :) poprosím ji o recept a někdy o víkendu si udělám retro odpoledne :D Děkuji za připomenutí!

    OdpovědětVymazat