středa 4. března 2015

PEČU: Maková buchta s citrónovým toppingem



Únorová "cooking" challenge byla spíš "baking" neboli pečící. V šuplíku jsem objevila asi tunu máku, který naše babi posbírala někde na poli a věnovala mi ho se slovy, že ho určitě spotřebuju. Tak to se nestalo. Od té doby se mi ho podařilo asi stokrát vysypat, a když už jsem ho luxovala po sto prvé, řekla jsem si dost. Mák musí pryč.

Jenže co s mákem - škubánky, šišky, nudle…? Tím bych svoje předsevzetí - naučit se každý měsíc nový recept - úplně nenaplnila. Naštěstí jsem si vzpomněla na mou kamarádku Jennifer, která je výborná kuchařka a hlavně pekařka. Když jsem u ní byla kdysi na návštěvě, nabídla mi famózní makovou buchtu s citrónovým přelivem. A tak jsem vyškemrala recept a rozhodla se vyzkoušet, jak vlastně funguje naše horkovzdušná trouba…

Recept i postup mě mile překvapil, žádné velké složitosti. Možná až na citrónovou kůru, u jejíhož strouhání jsem zaprvé málem vykrvácela. Zadruhé jsem zjistila, že pokud ostrouháte dva citróny, získáte asi tak půl miligramu kůry a zbytek vám ulpí na struhadle. Do příště tedy musím zjistit, zda neexistuje třeba nějaká instantní citrónová kůra v prášku (zkušenější pekařky mohou radit v komentářích). 

Každopádně výsledek famózní - tedy chuťově. Jak to mám s foodstylingem, to už víme, a citrónový topping vypadá tak trochu… No, co si budeme povídat. I přesto opět přikládám kromě receptu i fotografie. A nezapomeňte, že co zvládnu uvařit / upéct já, hravě zvládnete taky! 

Maková buchta s citrónovým toppingem (Poppy Seed and Lemon Cake)

Co budete potřebovat:

Na těsto:
  • 50 g máku
  • 95 g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 1 bílek
  • 175 g cukru krupice
  • 175 g másla
  • citrónová kůra z 2 velkých citrónů
  • 250 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • špetka soli
Na polevu:
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citrón

Jak na to:

Troubu předehřejte na 175°C a připravte si formu na srnčí hřbet (nebo biskupský chlebíček, nu prostě takovou tu podlouhlou). Já ji vystlala pečícím papírem, aby šla buchta po upečení pěkně ven.

Do jedné mísy šup s "vlhkými" surovinami -  mák, řecký jogurt, 3 vejce, kůru z citrónů (pokud nějakou vydobydete) a cukr. Promícháme. A do další misky přijdou zase ty "suché" - mouka, prášek do pečiva a špetka soli. Taky promícháme. Následně tyhle dvě směsi dáme dohromady a přidáme k nim taky rozpuštěné máslo. Na úplný závěr si připravíme sníh z jednoho bílku a lehce ("Proboha, Di, ne ručním mixérem!" "Ano, mami!") vmícháme do těsta.



Buchtu pečte v troubě cca 45 min neboli do zlatova a mezitím si připravte polevu z cukru a šťávy z jednoho z těch oholených citrónů. Po vyjmutí z trouby nechte váš výtvor trochu vychladnout a teprve potom přelijte toppingem. Je fajn to dělat na tom pečícím papíru, protože jinak si za...lepíte celou kuchyňskou linku.





A je hotovo! Dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Vypadá to lákavě až na ten mák :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě by to bylo dobrý i bez máku :D taková mák-free verze :-)

      Vymazat
  2. Já dělám podobnou buchu od Jamieho Olivera, jen se do ní přidávají "jeté" banány. Je to také ňamka. A "instatní" kůra není to pravé ořechové. Spíš pořídit lepší stuhadlo.

    OdpovědětVymazat