čtvrtek 26. února 2015

10 blogů, které mě baví číst


Informace se na nás hrnou zprava zleva - ty kvalitní, ale hlavně ty nekvalitní. Už před časem jsem se proto přidala k řadě lidí, kteří drží informační dietu (idietu). A tak nečtu noviny (protože se mi při listování stejně rozpadají v ruce), nekoukám na zprávy (protože mě nezajímá česká politická scéna, kde vybuchnul plyn a kolik lidí zahynulo při poslední autorallye) a nechodím na zpravodajské servery (protože nechci vědět, jak probíhají útoky atentátníků minutu po minutě). V zájmu zachování duševního zdraví a dobré nálady se snažím vyhýbat návalu negativního sentimentu, který se nám média snaží dennodenně vnutit. Neznamená to však, že zavírám oči před realitou a poznáním. Naopak se snažím vyhledávat informace z oborů, které mě zajímají, čtu blogy, které mě nějakým způsobem obohatí anebo alespoň pobaví. A o ty, které v roce 2015 zatím navštěvuji nejvíc, jsem se rozhodla s vámi podělit.

Šťastný blog
Zápisník Báry Šťastné o tom, jak každý den v podmínkách všedního života testuje nejrůznější způsoby, jak být šťastnější. Bára už má na svědomí i Šťastnou knížku a za pár dní bude odevzdávat svůj druhý rukopis knihy o odvaze, na kterou se už teď moc těším. Do té doby si ale užívám každý její článek. Jsou milé, nenásilné, zamyšleníhodné. Prostě takové pohlazení po duši.

Lifehacky - složitě jednodušší
Blog Tomáše Baránka z nakladatelství Melvil jsem objevila asi před týdnem, i přesto, že ho na Twitteru sleduji již delší dobu. V čekárně u doktora jsem měla spoooustu času, a tak jsem ho přečetla - snad kromě příspěvků o Apple - skoro celý jedním dechem. Líbí se mi Tomášův přístup k životu, jeho názory i styl psaní. Jediná škoda je, že na blog nepřispívá častěji.

Ottocopy
Koho zajímá copywriting, nechť zavítá na tenhle blog. Kromě toho, že si tu můžete zdarma stáhnout trojdílný e-book Pište jako copywriter, najdete zde spoustu užitečných informací, jak vytvořit originálnější obsah vašeho webu. Nejen copywritingem ale žije autor, tak na stránce objevíte i spoustu dalších osobnějších postů. Mimo jiné i článek, který mě inspiroval k sepsání tohoto seznamu.

Růžová panda
"A pak přišla panda. A byla růžová." je podtitulek blogu Michaely Losekoot. Na svém Twitteru pak o sobě píše: "Problem specialist. Neřeším je. Vytvářím je." Už to samo by stačilo, abych si Michelle oblíbila. Na blogu najdete spoustu inteligentních článků, a nenechte se odradit, pokud se vám bude zdát, že je Michelle na vás až příliš "filozofující". Já taky nečtu Prousta a nechodím na Bergmana. Přesto jsem si zde našla svoje. A článek "15 tipů, jak dobýt Instagram" je jeden z nejlepších, co jsem na internetu četla vůbec.

Bez jablka
Mohou se muž a žena bavit bez předsudků a bez studu? Ano. Na tomto blogu. Ještě jednou Michelle Losekoot, která tentokrát vede dialogy na nejrůznější témata s Milošem - pisatelem, skautem, bonvivánem a pražským chodcem, jak sám sebe označuje. Zatím jen tři posty, ale už teď jsem se přistihla, že klikám a čekám na další.

1000 věcí, co mě serou
Attila, Bič Boží si nebere servítky a hejtuje a hejtuje. A i další přispěvatele tohoto blogu mu zdatně sekundují. I přesto, že jsem psala, že se snažím odstínit od negativních informací, tenhle blog mě prostě baví, a pokaždé si uvědomím, kolik věcí na světě mě vlastně taky sere. Pokud milujete sarkasmus a nadsázku, pak se vám tenhle blog bude líbit.

Život podle Lucie
Když jsem se začínala se svým blogem, pátrala jsem na internetu po inspiraci, abych aspoň tak nějak tušila, jak to s tím blogováním vlastně funguje. Probrala jsem se hromadou odpadu o módě, šamponech a rtěnkách a málem jsem to už vzdala, protože jsem si říkala, že to, co chci psát já, očividně nikoho nebude zajímat. Díkybohu jsem kápla na blog Lucie van Koten. Její články jsou optimistické s lehkou dávkou černého humoru a to je přesně můj styl. A protože má za manžela Holanďana, superzábavné jsou hlavně příspěvky, které vznikají na základě jeho konfrontace s českým prostředím. Pokud vás navíc zajímá bio kosmetika, tak Lucii taky, tudíž čas od času její blogové posty proloží nějaká ta zkrášlovací vsuvka. Nicméně jde prostě o takový ženský blog, kterej ale vůbec není pitomej, a tak ho vřele doporučuji i mužské části čtenářů.

Mít vše hotovo
Jak vyzrát na prokrastinaci? Co je to GTD? A proč neotvírat e-mailovou schránku víc než dvakrát denně? Odpovědi na tyto otázky a spoustu dalších zajímavých článků o tom, jak efektivně organizovat svou práci a čas, najdete právě na webu Mít vše hotovo. Pak už stačí jen ten malý detail, a to je zvládnout aplikovat...

TerezaInOslo
Blog pro holky aneb jak česká slečna v Norsku ke štěstí přišla. Ale tak nějak, že jí to přejete, protože Tereza píše spontánně, od srdce a ještě k tomu pokaždé přidá spoustu nádherných fotografií ze svého severského života. Blog, který potvrzuje, že když chcete a věnujete něčemu úsilí, tak se i ty nejtajnější sny plní. A to je nesmírná motivace.

Dvě hlavy
Je art a design blog a i přesto, že nejsem žádný velký umělec, občas mám prostě chuť podívat se třeba na 35 nejvtipnějších vizitek nebo nejoriginálnějších balení pytlíkového čaje.

Nestereo
...aneb výlety z komfortní zóny. Už jste vyzkoušeli den bez pravé ruky, psát všechny e-maily ručně nebo rozloučit se při vystupování z tramvaje? Petr Krejčík, autor tohoto blogu, ano. A to mě baví.

Tak to jsou blogy, které mě baví číst v roce 2015. Třeba i vás některý osloví a třeba vůbec ne. Každopádně určitě máte vlastní tipy na zajímavé čtení. Tak mi je napište do komentářů. Ráda si rozšířím obzory.

2 komentáře:

  1. Děkuji za doporučení blogu Nestereo, hned jsem si ho uložila do oblíbených. Já mám hodně ráda blog Cukrovata, slečna autorka je skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...tak už jsem byla na Cukrovatě - máte pravdu, je to příjemné počtení. Díky za tip! :-)

      Vymazat