středa 5. srpna 2015

RETROPECKY - #5 Skákání gumy



Nevím, ale jako malí (mladí) jsme měli zřejmě ustavičnou touhu skákat. Skákat panáka, skákat šipku do rybníka, skákat ze stromu, z prolejzačky... Ale hlavně - skákat gumu! Skákali jsme ji před školou, o přestávce, v družině, i po škole. Skákaly ji holky, ale občas i kluci. Když bychom se dneska zeptali dětí, jestli ví, co je guma, napadne je asi jen ta do kalhot. Ale co Vy, pamatujete?

Co bylo na skákání gumy skvělé, že na rozdíl od hokejových kartiček či pogů si příslušenství k téhle hře mohl dovolit takřka kdokoliv. Stačilo jen uprosit maminku, aby obětovala kus elastického provázku ze švadlenky nebo sešít pár gum z dědova starého pyžama a bylo vystaráno. Guma na skákání se ale dala i koupit, a tak ti lepší měli třeba kulatou nebo svítivě barevnou. Já jsem byla lůzr, moje mamka se tenkrát dostatečně neinformovala a koupila v OBI gumu moc tlustou. A tak se s tou mojí téměř nikdy neskákalo. 

Kromě gumy pak už stačil jen rovný plácek a dvě kamarádky. Principem této hry bylo "zaskákat" nacvičenou sestavu, přičemž v každém kole se guma zvyšovala o úroveň výše. Kdo uměl zaskákat "čtyřky" (to když měly držáci gumu někde v polovině stehen), byl hvězda. Ale byli i odvážnější jedinci, kteří kroky zvládli i na gumě v úrovni hýždí ("pětky") nebo v pase ("šestky"). I přesto, že jsem se snažila doma trénovat (jako jedináček s gumou zachycenou z na dvou židlích), "čtyřky" byly a asi i navždy zůstanou mým osobním rekordem. 
"...i přesto, že jsem se snažila trénovat, "čtyřky" byly a asi i navždy zůstanou mým osobním rekordem...."
Pokud jste byli sklerotik, udělali chybu v sestavě, guma vám vyklouzla z pod nohy nebo jste se do ní jakkoliv jinak zašmodrchali, skončili jste a vystřídali jste některého z držáků. Vzhledem k tomu, že měřím s bídou 160 cm, ve chvíli, kdy moje vyšší kamarádky měli gumu v půli stehen, já jí měla do pasu, končila pro mě legrace většinou dost brzo a každou přestávku jsem tedy sloužila jako držák. Ale byla jsem trpělivý držák. 


Skákání přes gumu byla zábava tak populární, že se při ní vyvinul i speciální slang. No schválně, kdo z Vás by věděl, co jsou to "normálky", "šlapky" nebo "polky"? Existovala taky spousta upgradů. Guma se například dala do podpaží nebo na krk a skákalo se rukama. A především docházelo - jako při každé hře - v gumě k mnoha konfliktům a rozpadlo se tak nejedno dívčí přátelství. Protože odhalit, zda se "viník" dotknul a zda se guma třásla, byla tak trochu práce pro Sherlocka Holmse.

Guma byla prostě fenomén. A já mám takovou potutelnou chuť si ji zase zkusit. Přidá se někdo? :-)

8 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Jaaa se pridam...milovala jsem ji. Pravdou je, ze nazvy jako normalky, slapky a polky jsem uz za tech temer 15 let, co jsem to nehrala, statecne zapomnela. Dekuji za pripomenuti. Nic mene me se podarilo skocit i 6. Ale to jen diky tomu, ze uz v pate tride jsem mela pres 165 cm a taky vetsina mych vrstevnic byla o hlavu mensi =D. Joo nekdy je fajn byt vysoka, ale vetsinou ne. Super clanek =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to byly přesně ty vysoké kamarádky, kterým jsem dělala držák, Alenko :D Ale itak mě to vždycky bavilo je sledovat, jak se pokouší o "šestky" :D

      Vymazat
  3. Já si vždycky po přečtení těch tvých článků připadám tak stará... :-)
    U nás se zas až tak moc neskákalo a neřešilo se to, takže některé pojmy mi zůstaly utajené a jestli jsme skákaly správnou sestavu, to už taky nevím. Ale pamatuju si, že holky se mnou nechtěly skákat, protože jsem měla dobrý odraz, díky kterému jsem pak ke konci základky reprezentovala školu ve školu do dálky, do výšky a v šedesátce... :-)
    Dneska nevím, jestli bych se nepřerazila už jako držák s gumou u kotníků... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Dneska nevím, jestli bych se nepřerazila už jako držák s gumou u kotníků..." - tak to mě vážně pobavilo :D Já to totiž vím naprosto jistě, nebo bych si vystřelila oko :D

      Vymazat
  4. No jé je!! Gumu jsme s holkama na základce o přestávce skákaly jako diví :-) Skákaly jsme hlavně "dvojičky" (po dvojicích) a musím říct, že jsem skákala i "pětky", "šestky" a dokonce i "sedmičky" - to bylo tuším guma na krku :D Byla jsem holka mrštná a ohebná :-) S kámoškou jsme chodily na gymnastiku a moderní tance ...
    Dneska bych dala maximálně tak "trojky" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je docela výzva, Mončo...! :D Na "trojky" bych si možná troufla, ale trochu se bojím, že výš už bych si kolenama vyrazila zuby :D

      Vymazat
  5. milovala jsem gumu!!! pokud jsme byly jen dve, poslouzila dobre zatizena zidle ... bez zatizeni to neslo, tlak gumy byl veliky ... my delaly jenom ctyrky pod zadek, ale meli jsme komplikovanejsi sestavu, treba takove prebirani a pak doskok na gumu na obe strany bylo opravdu grandfinale kazde sestavy ... pokud se dojela ctyrka, tak se slo na more, teda jakoze hoooodne siroka guma, po mori byly spagety, kdy byla guma pouze na jedne noze ... a pamatuji si, s jakym nadsenim gumu skakaly holky v me tride, kdyz jsem jim to ukazala ... takze se tesim, az budu skakat s Ami :))))

    OdpovědětVymazat