pátek 14. srpna 2015

Z Hrubé Skály na Valdštejn a zpět


Výlet na Hrubou Skálu jsme plánovali dlouho, protože jsme stále od někoho poslouchali, jak je to tam hezké a jakou má to místo energii. My jsme potřebnou energii nastřádali až v polovině dubna, ale počasí k nám bylo milosrdné, a tak se to vše odehrálo v mikinách a obešlo se to bez pláštěnek. A protože kamarádi měli pravdu a "to místo" energii rozhodně má, je téměř mou povinností věnovat mu několik odstavců.

Zámek Hrubá Skála leží zhruba 6 km jižně pod Turnovem v Českém ráji. To je lokalita, která se nám z východu Prahy hodně líbí, neb je pro nás dosažitelné po mladoboleslavské dálnici za míň než hodinku. Parkovat můžete přímo u zámku, ale my jsme auto nechali u hřbitova, stejně tak jako spoustu dalších turistů. A že se nás tam vešlo. Prodloužili jsme si tak procházku zhruba o 800 m, ale ušetřili za parkovné. A to se vyplatí :-)



U zámku, protože než jsme se vypravili, bylo téměř poledne, jsme zadávili párek v rohlíku. A pak už jsme jen "óchali" a "áchali", nad krásnou kaplí, nad strmou roklí, nad nádherným rozhledem ze zámeckého nádvoří. Zámek totiž stojí na vysoké pískovcové skále, a tak je vidět daleko do kraje. Vzhledem k tomu, že jsme měli naplánovaný celkem výživný okruh (9,5 km), nemohli jsme se ale rozplývat moc dlouho. A tak jsme vyrazili.

Po modré přes Sedmihorky na Valdštejn, a pak po červené zpět. Tak jak už je u nás celkem běžné, z této trasy jsme se ztratili hned na prvním rozcestí, to proto, že "ženské", které měly na starost mapu, se zakecaly, a jediný muž výpravy se nechal vést. To ale vůbec nevadilo, protože i tak jsme viděli všechno, co jsme chtěli, a i něco, co bychom při dodržení původní trasy neviděli.



Tak jako hrad Bouzov, o kterém jsem psala minule, byla i oblast Hrubé Skály a přilehlých pískovcových útvarů kulisou pro natáčení jedné pohádky. Uhádnete jaké? Kromě pohádkové atmosféry se bude dětem líbit také "Myší díra", což je uzounká ulička, kterou nedoporučuji jedincům trpícím klaustrofobií ani těm oplývajícím více-než-kyprými tvary, neb (a to si nedělám srandu) hrozí riziko zaseknutí.


Pokud budete pokračovat dále po červeně značené Zlaté stezce Českým rájem, pauzu si můžete dát třeba v Arboretu bukovina, kde najdete hájovnu a více než 41 druhů nejrůznějších dřevin. A také lavičky k odpočinku i stolečky, kde můžete posvačit. Dál Vás zhruba v polovině cesty na Valdštejn čeká vyhlídka "Na Kapelu", což jsou pískovcové skály, ve kterých s trochou fantazie odhalíte dirigenta (kapelníka) a jeho hudebníky...

Na Valdštejně pak můžete absolvovat prohlídku hradu, který je nejstarším hradem Českého ráje a 3. nejnavštěvovanější památkou libereckého kraje. Doporučujeme, protože vyhlídka z nádvoří je opět nádherná a vstupné 70 Kč (50 Kč bez průvodce) není žádná závratná pálka. Zvlášť pokud jste ušetřili za parkování... :-)



A pak už nás čekala cesta zpět po modré. Ale nenechte se mýlit, nebyla o nic méně zajímavá. Nejprve to byla vyhlídka "U Lvíčka" a pak soustava pramenů, kterým vévodí Antonínův pramen, všech s vodou tak čistou, že jsme se nebáli doplnit si vlastní zásoby. A když budete mít štěstí, někde po cestě mezi nimi najdete taky plastová zvířátka, se kterými si užijete spoustu srandy. 



Na rozcestí u pramene jsme přemýšleli, zda pokračovat do lázní Sedmihorek, ale nakonec, protože už jsme v nohách měli dobrých 8 km, jsme to střihli zpět. Alespoň máme dobrý důvod se sem ještě někdy vrátit. Tohle rozhodnutí se nakonec ukázalo jako skvělé, protože odbočením na žlutou jsme neminuli symbolický hřbitov horolezců - památník na stěně Nekonečné věže se jmény všech, kteří zahynuli při tomto náročném hobby. My jsme napočítali více jak 130 jmen. Poslední atrakcí našeho okruhu byla Mariánská skála, ze které se prý do kraje díval i T.G.Masaryk. Ani Vy si ji nenechte ujít, protože kromě zámku Hrubá Skála, se Vám zde v celé své kráse ukáže taky Ještěd, Kozákov nebo Trosky.


A pak už šupky dupky zpět k autu. Pozdní oběd jsme si dali v pizzerii U Marušky na hlavní ulici v nedalekých Radvánovicích, a tímto Vám jí doporučuji. I těm, kdo jako my, půjdete s pejskem, protože i naše Charlie tu dostala mističku s vodou.

Víkend před námi a počasí má být konečně fajn. A mezi pískovcovým skalami bude superpříjemně. Pokud se rozhodnete vyrazit, mapu našeho okruhu najdete zde.

3 komentáře:

  1. Přímo na Hrubé Skále se točil, myslím, Princ Bajaja a Kočičí princ, v bližším či vzdálenějším okolí (třeba u Sobotky) pak třeba S čerty nejsou žerty. Snad si to pamatuju správně... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně správně, certifikuji Tě tímto na znalce pohádek z Českého ráje :-)

      Vymazat
    2. Díííky :-D Když my máme kousek od Sobotky chalupu, teď už tam nejezdím, ale jako malá jsem tam trávila většinu letních prázdnin a na každém zajímavém místě jsem byla snad 100x.. :-)

      Vymazat