neděle 11. listopadu 2018

PEČU | Buchta Fešanda

Je neděle, a to zavání pečením. Moje mamka byla totiž naprosto neúnavná v jedné věci - v neděli byla vždycky buchta. Nebo koláč. Někdy teda byla buchta už v sobotu, a to pak už vlastně v neděli nebyla... Každopádně mně tím vypěstovala Pavlovův reflex, takže když jsem o víkendu doma, obvykle peču. Kdo mě ale zná, nebo pravidelně čte můj blog, tak ví, že to nejsou žádné michelinské recepty, ale normální koláče a buchty, při jejichž přípravě neztratíte mládí a budou chutnat. Tady je další z nich.

Buchtu Fešandu zná v nějaké obměně snad každý. A já na ní taky nedám dopustit. Nějaký čas jsem ale hledala ten nejlepší recept, a ten, který dnes sdílím, se mi osvědčil nejvíc. Především proto, že je "hrnečkový", to znamená že ho můžete připravit i tam, kde nenajdete váhu.

Co budete potřebovat:


Těsto:


2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek krystalového cukru
3 lžíce kakaového prášku
1 lžička citronové kůry
2 vejce
1 hrnek mléka
0,75 hrnku oleje


Tvarohová náplň:


500 g tvarohu
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 hrnek moučkového cukru (nemusí být plný)
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 hrnek mléka


Jak na buchtu Fešandu?

Suroviny na těsto smícháme. Ano, to je všechno... :-) Těsto by mělo mít spíše tekutější konzistenci.


Tvaroh rozmícháme se všemi ostatními surovinami a ušleháme dohladka. Když jsme mluvili o hrníčcích, tak pro mě jednotka "hrníček" znamená takový ten nejobyčejnější firemní hrníček s plochým dnem. Já jsem použila svůj památeční z našeho gymnázia... ;-)


Na plech vyložený papírem na pečení - a zajištěný kolíčky proti sklouznutí :-) - nalijeme větší část hnědého těsta, zhruba čtvrtinu si necháme.


Na hnědé těsto rovnoměrně rozlijeme tvarohovou směs...



...a na ni cik cak nalijeme zbytek hnědého těsta. Tahle část mě baví nejvíc a je to také ideální fáze, kdy zapojit vaše děti. Teda podle toho, jak moc chcete uklízet... :-)


Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 35 minut. 

Protože buchta poměrně dost naskočí,  zkontrolujte špejlí, zda je opravdu hotová. Nicméně, kdo má buchty ráda jako já takové vlhčí, tak doporučuji nebýt takový pedant. Ta tvarohová náplň uvnitř je rozhodně lepší, když není úplně vysušená... ;-)



A pak buchtu hoďte někam na balkón a zajistěte proti dětem, manželovi a zvěři. Je totiž nejlepší, když jí rozkrojíte teprve až malinko vychladne.



S láskou k buchtám,

4 komentáře:

  1. Buchta vypadá skvěle. Tvarohové máme rádi, určitě vyzkouším. ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, určitě vyzkoušejte. Obvykle jí dělám na plech, ale ty závěrečné fotky z článku jsou když jsem jí dělala v bábovkové formě a vyšla taky moc hezky <3 dobrou chuť!

      Vymazat
  2. Buchta supr, díky moc za prima recepis!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak je zrovna v troubě, děkuji za recept �� Lucka

    OdpovědětVymazat