sobota 21. října 2017

PEČU | Dýňové muffiny



Pamatujete si ještě na moji osobní kuchařskou challenge? Jsou to už 3 roky (!), kdy jsem se zařekla, že každý měsíc obohatím svůj jídelníček, a především kuchařský repertoár, novým receptem. Vzhledem k tomu, že na začátku nebyl vůbec bohatý, nebylo to nic složitého :-) A ačkoliv se mi nedařilo vám své pokroky průběžně dokumentovat, tentokrát jsem si nezapomněla vzít k ruce foťák. Protože teď každý máte určitě doma dýni a dýňová polévka už vám leze i ušima. Takže třeba oceníte recept, který vám pomůže vaší tykev zlikvidovat...


Ono to s tím foťákem totiž není vůbec jednoduché zkoordinovat, a tak se stalo, že jsem tyhle muffiny dělala nadvakrát. Nebojte, chyby, které jsem udělala, si nenechám pro sebe, takže vy to zvládnete hned z první. Leda, že by vám chutnaly tak, že byste si je musely zopakovat, což se klidně může stát... :)

Co budete potřebovat:

1/8 vydlabané dýně
140 g polohrubé mouky
50 g třtinového cukru
2 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
1 lžičku sušeného zázvoru
1 lžičku skořice
1 vanilkový cukr
2 skořicové cukry
100 g hořké čokolády
100 g lískových oříšků
mléko dle potřeby a pocitu
(kdo má rád hřebíček a muškátový oříšek, může být taky)

Jak na dýňové muffiny?

Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky (cca 3x3 cm) a uvařte v 1 l vody do měkka s 2 skořicovými cukry.





Mezitím, co se dýně vaří, smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. A nakrájejte si čokoládu a oříšky. Čokoládu sami (jde to lehce a jedna, dvě kostičky se klidně můžou omylem ztratit), drcením oříšků zaúkolujte nejméně oblíbeného člena domácnosti nebo toho, který má největší trpělivost. A připravte si vysavač :-)




Ve chvíli, kdy zbytek domácnosti zápasí s oříšky, vám změkla dýně a vy jí můžete zcedit a rozmixovat. A teď přijde ta nejdůležitější část. Dýňové pyré nechte vychladnout. Nechte ho vychladnout. Vychladnout!




Bystřejší z vás jistě pochopili, že je to kvůli tomu, aby se "neuvařila" vajíčka. Ty ještě zkušenější ví, že čokoláda zůstane v muffinech hezky v celku, jen když jí nekonfrontujete s vařicím pyré. Protože jsem první várku dělala někdy kolem půlnoci, spěchala jsem a čokoláda se mi ve směsi krásně roztekla, takže výsledkem bylo takové jemně hnědé těsto. Na chuti neubylo, ale estetická část mého já teda zatraceně trpěla.





A tak jsem ráno poslala Honzu pro další oříšky a čokoládu. Postup stejný, a poté, co jsem smíchala VYCHLADLOU dýni se sypkou směsí, přidala ještě skořici, zázvor, olej a vajíčka a ještě dvě lžíce mléka, aby těsto lépe "teklo", došlo i na ořechy a čokoládu, a ta tentokrát zůstala hezky vcelku a roztekla se až, když měla. V troubě.



Tu jsem si předehřála na 170°C, vystlala si muffinový plech košíčky a ty naplnila asi 0,5 cm pod okraj těstem. Šup do trouby a po 15 - 20 minutách zase ven.



Dýňové muffiny jsou asi jediná poživatelná forma dýně, kterou jsem schopna vnutit i druhé půlce naší domácnosti. Ale tu radost, kdy natrefíte na oříšek nebo ložisko čokolády, tu sdílíme oba... Co vám budu povídat - můžeme se jich doma užrat :-)






Dejte vědět, jak chutnaly vám nebo si lajkněte facebook Svět podle Di a sledujte další moje skopičiny :)

Diana - Dýně - Majerová

2 komentáře:

  1. Zrovna jsem přemýšlela, jak zakomponovat dýni do sladkého pečení. :-)
    Tento recept vypadá skvěle. O víkendu určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  2. No ležím v lázních a to je jediný štěstí jinak už peču. Díky za recept miluji dýni.

    OdpovědětVymazat