pátek 30. června 2017

PEČU | Jahodová bublanina



Celý příběh jahodové bublaniny odstartoval, když jsme už tři dny za sebou jedli jahody od našich. Měli jsme jahody samotné, se zakysanou smetanou, s jogurtem, s řeckým jogurtem, s mlékem, s pudingem, se šlehačkou, jen s cukrem, jahody jako smoothie, palačinky s jahodami... A jahody jakoby z naší lednice vlastně vůbec neubývaly. A taky začaly trochu vadnout. V tu chvíli jsme musela zakročit a rozhodla jsem se spáchat bublaninu. Buchtu, kterou znám obvykle jen v třešňové variantě, ale jahodová musí určitě taky existovat.

Protože nevedu kuchařky (což se má během dalšího týdne změnit protože jsem si jednu objednala), chvilku trvalo, než jsem na internetu objevila recept, který byl tak krátký, že jsem byla ochotna uvěřit, že ho zvládnu převést do reality. 


Druhou podmínkou, kterou musí recepty obvykle splňovat, abych je vzala na milost pak je absence ingrediencí jako "vanilkový lusk, muškátový oříšek, koriandr, šalvěj, pekanové ořechy, mungo klíčky, pecorino, zralé mango apod...." v seznamu. Toto jsou věci, které doma prostě běžně nemám, kazí mi snahu o vaření a jsou pro mě na úrovni suroviny "mléko z tura nadojené o třetím dubnovém úplňku eskymáckou pannou". 

Recept jsem nakonec objevila na Apetit Online a přesto, že si ho zvládnete hravě vygooglit, prostě vám ho sem pro jistotu nakopíruju. To, abyste si to pečení nestihli rozmyslet a mohli rovnou začít.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

  • 120 g másla, změklého + na vymazání formy
  • 220 g moučkového cukru
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 400 ml vlažného mléka
  • 600 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • 500 g čerstvých jahod, odstopkovaných
  • moučkový cukr na poprášení

A CO S TÍM VŠÍM BUDETE DĚLAT?

V postupu pro mě tentokrát - světe div se - nevznikl žádný zádrhel. A propós, vážně někdo prosíváte mouku?

1. Máslo utřete v robotu s cukrem a žloutky do světlé hmoty. Pak přimíchejte vlažné mléko a polovinu prosáté mouky.

2. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek mouky prosijte s kypřicím práškem a přidejte k těstu do robotu (hahá, já makám pěkně ručně). Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. (Známe se...)

3. Plech s vyšším okrajem, zapékací misku či dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte polovinu těsta a poklaďte polovinou jahod, zalijte druhou půlkou těsta a poklaďte zbylými jahodami. (Doporučuju nedávat příliš vysokou vrstvu těsta. Koláč by se uvnitř nemusel propéct...)


4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Před podáváním pocukrujte.


NĚCO NAVÍC: Když jahody obalíte ve dvou lžících hrubé mouky, nebudou se během pečení propadávat do těsta. (A to můžu podepsat!)


No a tady je, v celé své kráse! Příště ho teda udělám širší a nižší, protože v tom úplně nejvyšším místě byl trochu raw, ale zlikvidovali jsme jahody a měli jsme skoro týden co snídat. A i ten poslední den byla bublanina super!


Tenhle víkend mám v plánu zkusit mrkvový dort, protože se ho můžu užrat. Tak když se povede, dám vědět!

Žádné komentáře:

Okomentovat