čtvrtek 2. února 2017

10 nejlepších knížek pro rok 2016

Když mi bylo asi tak o 15 let a 15 kilo míň, četla jsem jako o život. Pro mladší ročníky - televize i počítač už existovaly. Mě ale bavilo si svoje hrdiny představovat podle vlastní fantazie a prožívat s nimi jejich příběhy (ať už dobrodružné nebo milostné) ještě dlouho potom, co už jsem měla podle rodičů dávno spát... Byla jsem schopna přečíst každý víkend jednu knížku a v knihově jsem horko těžko vybírala tituly, které jsem ještě neznala. Kdy se to ztratilo, nevím. Možná někde mezi skripty na vysoké, americkými sitcomy nebo koupí auta, díky kterému zmizely i poslední chvilky na čtení ukradené v MHD. Ale vloni, vloni mi už čtení tak chybělo, že jsem si nemusela ani dávat nějaké zvláštní předsevzetí a prostě a jednoduše jsem zase začala číst...

A měla jsem štěstí, protože se mi do rukou dostaly téměř samé dobré věci, rozuměj knihy. Jediná, kterou jsem nedočetla, se jmenuje Program pro přeživší, protože je to derpesivní psycho a před spaním se to fakt čte blbě. Nicméně, pokud nejste na antidepresivech, nemáte sebevražedné tendence a máte prostě rádi divný knížky, pak to zkuste, námět má totiž podle mě fakt dobrej (anebo si pro jistotu nechte zvednout dávky Prozacu... :-P).

Z ostatních knih jsem vybrala deset těch nejlepších jako inspiraci pro vaše čtenářské deníky. Tady jsou:

1. Dva proti říši (Jiří Šulc)
Miluju historické romány. Tuhle knihu jsem četla už po druhé a zase jsem se utvrdila v tom, že Gabčík a Kubiš jsou největší frajeři v naší historii. Kašlete na Anthropoid, vezměte si radši k ruce tuhle knížku a dozvíte se všechno lépe a mnohem podrobněji. Garantuju, že na konci budete brečet, protože jak sami víte, nemá tenhle příběh zrovna happy end. A jestli si u toho budete představovat Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho, to už necháme na vás... ;-)

2. Levhart (Jo Nesbo)
A co s těma severskejma detektivkama všichni pořád máte?! Nějakej Harry Hole mi prostě dlouho přišel jen jako starší brácha od Harry Pottera. Ani teď si teda nemyslím, že autor napsal nějaký převratný veledílo, ale podařilo se mu vytvořit dalšího klasickýho doktora House, který hlavně v nás ženách vyvolává pocit, že bychom si ho rády ochočily a předělaly k lepšímu. Zatímco sníme o tom, jak by nás Harry vzal do svejch svalnatejch pracek, uběhne detektivka až do svého závěru a jo, čte se to prostě docela dobře... ;-)

3. P.S. (Anna Geislerová)
S touhle knížkou jsem dlouho váhala, protože Aňu mám sice za zdatnou herečku, ale o jejích spisovatelských ambicích jsem neměla valné mínění. Přesvědčila mě až možnost si knížku půjčit od kamarádky. A Aňo, promiňte, fakt jste mě překvapila...
Nečekejte žádný bulvárek a ne, fakt se nedozvíte jestli to dítě má s manželem nebo miliardářem. Ucítíte ale vůni kakaa, sušeného sena a babiččiny skříně, ucítíte mateřskou lásku, která je nejvíc, ať už jsou okolnosti jakékoliv. A jestli se Aňa opravdu nesnažila jen dávat divný slova vedle sebe, tak klobouk dolů. Kniha je navíc nádherně vázaná a ilustrovaní Ani sestrou, a i díky tomu jsem se nakonec rozhodla si vlastní výtisk do knihovny pořídit.


4. Stará dáma vaří jed (Arto Paasilinna)
Nejvíc největší legrace o tom, jak stará babča Linnea Ravasková zlikviduje bandu recidivistů. Teda recidivistů. Její povedený synovec se se svými kumpány prostě rozhodl důchodkyni oškubat, jenže to se přepočítal. Babča kosí zlořády, aniž by při tom mrkla okem a s elegancí sobě vlastní, takže zatímco se sama dožívá úctyhodných 96 let, žádný z "loupežníků" neunikne smrti za dost tragických okolností. Kdo má rád černý humor, ale tak trochu i zamyšlení o tom, jak těžké mají staří lidé vybojovat si právo na život podle svých představ, sahá po téhle knížce... (P.S. Tady jsem trochu podváděla a knížku poslouchala v audioverzi. Myslím ale, že i papírová bude skvělá.)

5. Open - Otevřená zpověď (Andre Agassi)
Taky si při pohledu na sportovce říkáte, co se jim musí honit v hlavě? Pokud k tomu máte rádi tenis a pamatujete si Andreho bitvy s Petem Sempresem jako by to bylo dnes, doporučuji si přečíst jeho knihu OPEN. Chcete-li životopis. Bylo mi jasný, že vrcholový tenis (nebo obecně jakýkoliv sport) nebude žádná procházka růžovou zahrádkou, ale to, co jsem si představovala byl jen slabý odvar té obrovské vůle, která je na tohle potřeba. Nebo možná i determinace okolnostmi, rodinou, kdo ví... Obrázek si můžete udělat sami, protože Andre ve své zpovědi mluví opravdu hodně otevřeně. (P.S.: Ideální dárek pro tatínky a partnery, tohle přečte vážně každý, kdo má ke sportu aspoň vizuálně-pasivní vztah... :-D )

6. Bestiář (Barbara Nesvadbová)
Znáte ty stavy, kdy naběhnete do knihovny a nemáte vůbec představu, co si z ní chcete odnést. V takové chvíli chodím k "právě vráceno" a snažím se telepaticky napojit na lidi, kteří tam knihy zanechali, a zjistit, jestli se jim líbily. Bestiář jsem popadla vlastně do počtu, ale knížka (jakkoliv k ní najdete hodně rozporuplné recenze) se mi fakt líbila. Je teda hlavně pro ženy, protože hlavní hrdinku Kláru a její jednání asi pochopí vážně jen slabší pohlaví. Je navíc příjemně hubeňoučká (knížka, ne Klára, i když ta asi taky), takže ji klidně zvládnete za víkend.

7. Nejste tak chytří, jak si myslíte (David McRaney)
Jestli si myslíte, že víte, proč se chováte tak jak se chováte, proč si vybíráte určité věci, proč vás napadají myšlenky takové, jaké vás napadají, tak tahle knížka vám kompletně zboří "domeček z karet". Odhalí třeba, že si často vymýšlíte nebo že vaše názory nejsou výsledkem objektivních faktů (jak si o sobě hrdě myslíte), ale zakládají se několik vámi vyselektovaných informacích. Vysvětlí Vám proč při krizi budete nezvykle klidní, i když byste předpokládali, že Vás zachvátí panika, nebo, proč náhody nemají význam, a ten jediný vzniká právě ve vaší hlavě.
No, prostě spousta psychologie a výsledků zábavných výzkumů na jednom místě, v krátkých kapitolkách napsaných čtivým jazykem. Takže pokud taky rádi poznáváte sami sebe a společnost obecně, bude se Vám tahle knížka jistojistě líbit.


8. Dívka ve vlaku (Paula Hawkins)
A ještě jednou opakuju - vykašlete se na film, přečtěte si knížku. Dlouho jsem se bránila tomuhle "bezceleru", protože mám obvykle problémy číst s davem. Zde mě přesvědčila až zapůjčená anglická verze, tudíž jsem četbu pojala jako vzdělávání. Příběh mě ale vtáhl do děje tak, že jsem dokonce přestala do práce jezdit autem a dala si o 20 minut delší cestu autobusem, jen abych se už sakra konečně dozvěděla, jak to dopadne...


9. Konec prokrastinace (Petr Ludwig)
Tak prvně chci zcela neskromně říct, že s prokrastinací (teda kromě koše prádla na žehlení) žádný problém nemám. Nicméně, takhle knížka nepomáhá jen chronickým odkladačům, nýbrž i lidem, kteří chtějí vědět, jak si efektivně zorganizovat svoje pracovní úkoly. Pro mě  osobně je dobrý time-management naprostou nutností, pokud chci stihnout vše a nechci spát 3 hodiny denně. Ke knížce se stále vracím, a i když se mi nepovedlo všechno implementovat tak, jak by si to možná žádalo, minimálně mě ji bavilo číst, protože je vážně pěkně napsaná a celkem vtipně ilustrovaná. Jo, a "buzer lístek" je fakt dobrá věc, kterou se vyplatí zkusit (stáhnout si ho můžete tady, ale co s ním se samozřejmě nejlépe dozvíte v knize).


10. Poslední Aristokratka (Evžen Boček)
Touhle knížkou jsem se bavila o vánočních svátcích a můžu říct, že i když jsem měla chřipku (a to hned dvakrát po sobě), Poslední Aristokratka mě donutila smát se nahlas, protože historky navrátivších se českých aristokratů na hrad Kostka a jejich lapálie nejen se služebnictvem jsou prostě boží (a hlavně teda perfektně napsané)! Trochu jsem se bála, že po prvních kapitolách, kdy jsem se doslova válela smíchy, tempo opadne, ale opak byl pravdou. Kniha je psaná coby deník v celkem přijatelně dlouhých (nebo spíš krátkých) kapitolách, kdy stihnete krásně tak dvě tři před spaním. Teď jsem dočetla druhý díl a začínám třetí. A pořád baví!


Protože Ježíšek viděl můj loňský potenciál, nadělil mi k Vánocům čtečku. A já ho nezkalamala - už zase louskám řádky - doma, u našich, u Honzových rodičů, potmě pod peřinou, v MHD... Upřímně, nikdy nic nenahradí vůni nové knížky, ale jsem schopna tenhle vjem obětovat na oltář tomu, že zase budu pravidelně číst.

A když mi do komentářů připojíte tipy na nějaké dobré tituly, budu Vám víc než vděčná.

S láskou, Vaše zase-knihomo(i)lná,

3 komentáře:

  1. Ohohooo, parádní článek a vítej zpět mezi knihomoly :) Já teďka propadla žánru YA, což už dávno mému věku neodpovídá, ale je to super oddychovka. Pokud by sis někdy něco z toho chtěla přečíst, tak rozhodně doporučuju Všechny malé zázraky.
    Jo a doufám, že u čtení vydržíš a bude víc knižních článků :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pridávam tip na knižku Ori a Rom Brafman: Houpačka aneb proč se chováme iracionálne a inak vďaka za skvelé tipy na knihy a mala som to stejne, na ZŠ som vymetala vsetky knižnice a už som si nemala čo požičat, na výške sa to kdesi stratilo po skriptách som už nemala chuť nič čítať a čaro kníh som zase objavila až po rokoch ..... 😊

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám moc ráda Malé ženy a pak všechny knihy od Nicka Hornbyho a Davida Nichollse.

    OdpovědětVymazat