sobota 29. února 2020

BARCELONA | 10 míst, které byste měli určitě navštívit

Pokud milujete cestování, je jasné, že se Barcelona dříve nebo později objeví na vašem seznamu. Hlavní město Katalánska vás bude fascinovat dechberoucí architekturou i uvolněnou středomořskou atmosférou. Pokud už máte letenky, je na čase naplánovat zbytek výletu. Tady jsou naše tipy na 12 míst, které stojí za to vidět.

CENTRUM MĚSTA

Úplném centru města najdete bulvár Passeig de Gracia (i stanice metra) a přímo na něm domy proslulého architekta Anotni Gaudího. Na pár set metrech navštívíte jak Casa Milá, tak i Casa Batlló a pokud jste velkými fanoušky Gaudího tvorby, můžete se za cca 25 € podívat i dovnitř každého z nich. Vstupenky doporučujeme objednat on-line.


O něco níže najdete největší barcelonské náměstí Placa de Catalunya, přes které projdete na známou ulici La Rambla. Ta vás dovede až do přístavu Port Vell, kde si můžete jen tak posedět se zmrzlinou a pozorovat kolemjdoucí. Zpět se vydejte nejstarší barcelonskou čtvrtí Barri Gotic. Její křivolaké uličky si užijete nejvíc po setmění a v některé z restaurací si můžete dát třeba tapas a sangrii, která bude stoprocentně lepší než na turisticky profláklé třídě La Rambla.


VÍŠ ŽE? Ještě víc tipů, co prozkoumat v centru města, jsem sepsala do článku BARCELONA | Tipy na cestu a co navštívit za 1 den.

SAGRADA FAMÍLIA

Nechtěli jste přece vynechat Gaudího mistrovské dílo, že ne? Bazilika, na které se nepřetržitě pracuje už 138 let, kombinuje několik architektonických stylů včetně art nouveau, secese, maurské architektury nebo gotiky. V roce 1926 Gaudího srazila tramvaj a dílo zůstalo nedokončené. A tak se o její finální vzhled stále vedou spory. Nicméně je známo, že sám Gaudí chtěl, aby stavba vznikala po desetiletí a podílely se na ní celé generace, jako to bylo při stavbě středověkých katedrál. Práce pokračují pomalu také proto, že už od počátku je katedrála financována pouze z darů a příspěvků. Aktuální termín dokončení stavby je rok 2026.


Pokud chcete vidět chrám bez obležení turistů, doporučujeme si přivstat, nebo jet do Barcelony mimo sezónu. Jestli se chystáte se podívat i dovnitř, rozhodně si vstupenky objednejte on-line na určitý čas.

PARK GÜELL

Park Güell je rozhodně další z Gaudího skvostů, který byste neměli minout. Nejen kvůli typické pohádkové architektuře, ale taky krásným výhledům na město. Park je v současné chvíli rozdělen na placenou a neplacenou část. Opět platí, že vstupenky je lepší si objednat on-line. Do placené části je navíc najednou umožněn vstup jen omezenému počtu turistů, takže je nutné se přihlásit na určitý čas.


Nám se park jako celek moc líbil, ale shodli jsme se, že placená část byla trochu zklamání. Je opravdu malinká a v podstatě zblízka vidíte to, co jste viděli z neplacené části parku taky. Protože jsme v Barceloně byli v únoru, část věcí zakrývalo lešení. A tak jsme byli rádi, že jsme se do placené části zvládli dostat zadarmo.

JAK NA TO? Přijďte do parku Güell před otevírací dobou nebo po ní. Neplacená část parku je otevřená 24 hodin, na tu placenou se zaměstnanci dostaví v 8 hodin ráno, takže kdykoliv před tím se tam dostanete zdarma. To samé platí večer, tam se ale doba, kdy personál opouští svoje místa, mění podle roční doby (zkontrolujete ZDE). My jsme si počkali na večer a placenou část jsme sice viděli za soumraku, nicméně to úplně stačilo a za 20 € jsme si pak došli na dobrou večeři.

ZÁBAVNÍ PARK NA TIBIDABO

Vrchol Tibidabo je nejen místo, kde se vám opět Barcelona otevře v celé své kráse, ale také místo, kde si můžete zajezdit na horské dráze nebo ruském kole. My jsme se na Tibidabo nechali vyvézt lanovkou Vallvidrera Inferior (stanice metra Peu del Funicular). Je podobná té na Petřín, jen delší, a stejně tak na ní platí i jízdenka na MHD. Pak můžete chytnout Bus del Bari č.111 nebo se projít ke kolotočům pěšky jako my a spálit pár kalorií. Nezapomeňte si nahoře dát za odměnu vyhlášené churros s čokoládou.


Zábavní park Tibidabo byl otevřen už v roce 1901! Za všechny atrakce zaplatíte jednorázově 28 EUR. Trochu kontrastem k této části je kostel Temple de Sagrat Cor. Ale nejhezčí jsou stejně výhledy na město, které se rozprostírá pod vámi.


Až se pokocháte a vyřádíte, dolů můžete sjet autobusem nebo jít jako my pěšky a užít si něco přírody. Ze zalesněné části, kde stoprocentně potkáte spoustu běžců a cyklistů, se vynoříte u kabinky druhé lanovky, která je ale nyní nefunkční. Pokud máte hlad, doporučujeme restauraci Mirablau.

COSMOCAIXA

Pokud sebou máte děti, nebo máte kus dítěte pořád uvnitř sebe, bude se vám rozhodně líbit vědecké muzeum, což zní možná odpudivě a velmi seriózně, ale opak je pravdou. Většina z exponátů je interaktivních, takže si je můžete osahat a v praxi si vyzkoušet to, co jste se učili na hodinách zeměpisu, fyziky a chemie. Pokud máte podezření, že bude pršet, rozhodně se běžte schovat sem!


KOPEC MONTJÜIC

Tenhle vrchol je další skvělé místo na prozkoumání. Tyčí se nad barcelonským přístavem a najdete v něm nejen dostatek turistických atrakcí, ale i spoustu skvělých míst k odpočinku. Připravte se, že tady lehce strávíte půl dne.

Procházku na kopec začněte z náměstí Placa Espanya. Zde nepřehlédnete nákupní centrum Arena (bývalá aréna pro býčí zápasy) - vyjeďte si na jeho střechu a pokochejte se výhledem na část města, kde se v roce 1929 konala světová výstava, i na kopec Montjüic.


Z náměstí Placa Espanya se vydejte směrem Národnímu paláci, kde se nachází Národní muzeum Katalánského umění a taky zpívající fontána Font Mágica. Ta prý nabízí mnohem lepší podávanou než naše Křižíkova fontána. Porovnat to můžete každý týden v noci od čtvrtka do neděle. My jsme ji bohužel měli zakrytou lešením a považuji to osobně za náš největší nezdar na tomto výletu.

Až se pokocháte a vydáte se cestou vzhůru potkáte například modernistickou budovu německého architekta Miese van der Rohe, která byla postavena coby německý pavilon pro světové Expo. Je ve stylu bauhaus, což je stejný styl, ve kterém je postavena brněnská vila Tugendhat nebo kterým se inspiroval Steve Jobs při desginování vzhledu svého telefonu Apple.

O něco výše se kolem vysílače ve tvaru jehly dostanete k olympijskému stadionu. Na olympiádě, která se konala v roce 1992, vybojovalo tehdejší Československo 4 zlaté medaile a v hodnocení národů skončilo na 15 místě!


Téměř pod vrcholem kopce Montjüic, můžete navštívit také botanickou zahradu. Ale hlavním cílem výšlapu je samozřejmě pevnost, ze které je nádherný výhled na barcelonský přístav. My jsme nahoru opět dorazili téměř za soumraku a vstupné jsme příjemně překvapeni měli zdarma.


TIP! Celou cestu můžete vzít také v protisměru, pokud se na vrchol kopce Montjüic svezete lanovkou od stanice metra Para-lel. Druhá lanovka pak vede přímo z přístavu, ale vyveze vás jen do poloviny kopce.

NOU CAMP

Fobaloví fanoušci i fanynky si určitě nemohou nechat ujít návštěvu svatostánku legendárního klubu FC Barcelona. Stadion je kousek pěšky od stanice metra Palau Reial a vstupenky si opět objednáte on-line na určitý čas . Uvnitř na vás čeká muzeum, prohlídka zázemí, tribun a vyzkoušíte si i posezení na střídačce či komentátorském stanovišti. Pokud jste opravdoví milovníci tohoto katalánksého klubu, domů si můžete zakoupit třeba kus trávníku nebo brankářské sítě. Ještě lepší ale určitě bude, pokud se trefíte do zápasového dnu a FC Barcelonu včetně Messiho si užijete naživo.


VÍŠ ŽE? Klub FC Barcelona založil švýcar Hans Gamper a barvy klubu jsou inspirované barvami FC Basilej.

PARK DE LA CIUTADELLA

Pokud už toho vaše nohy mají dost a chcete si někde odpočinout, vydejte se určitě do parku de la Ciutadella. Na místě, kde si dnes odpočinete ve stínu palem, stála Katalánci nenáviděná pevnost ve tvaru hvězdy, která byla vězením i popravištěm. V polovině 19. století byla stržena a na jejím místě vyrostl tento příjemný park.


Pokud přicházíte k parku ze severu (směr od Sagrada Família), nemůžete minout vítězný oblouk Arc de Triomph. V parku pak v horkých dnech najdete příjemný stín, je tu spoustu palem, pomerančový háj i květinové terasy. Máte-li čas, půjčte si loďku a udělejte si romantickou projížďku po jezírku. Nebo můžete obdivovat vznešenost kašny Cascada, která se nachází v severovýchodním rohu. Na druhém konci se pak nachází ZOO a katalánský parlament.


NEMOCNICE SANT PAU

Nejen Gaudí tvořil Barcelonu a kousek od Sagrada Família se rozkládá další architektonická lahůdka, dnes už památka UNESCO. Nemocnice Sant Pau je komplex secesních budov, který navrhl Lluís Domènech i Montaner. Zdravotnické zařízení ale ani zdaleka nepřipomínají. Na tehdejší dobu to bylo opravdu velmi moderní zařízení orientované směrem k pacientům. Barevné střechy (barvy léčí, že?), dostatek zeleně, energie z geotermálních vrtů, přirozená "mořská" ventilace nebo chodby a služební prostory schované v podzemí, to jsou věci, které by Sant Pau mohla závidět nejedna dnešní nemocnice. K nemocnici se dostanete metrem do stejnojmené stanice, nebo p ěšky od Sagrady Famílie po pěší třídě Avinguda de Gaudí.


VÍŠ ŽE? V roce 1926 zde zemřel Antoni Gaudí na následky střetu s tramvají.

PLÁŽE

Pokud vás znudí město a památky, nebo je nesnesitelné vedro, utečte na pláž! Protože v jakém jiném městě si je vychutnat, než v Barceloně. Můžete se na ně dostat pěšky z přístavu Port Vell, nebo z parku de la Ciutadell dojít do olympijské vesnice, která je přímo na pobřeží. Pokud už nechcete ujít ani krok, půjčte si kolo, nebo se nechte svézt tuk-tukem. Tak jako tak si užijete pravý středomořský feel a pořádně si zarelaxujete. Spojení města a pláží je to, co pro mě dělá Barcelonu unikátní a tolik vyhledávanou destinací.


TIP! Známá a nejbližší pláž Barceloneta může být v sezóně docela přeplněná. Popojeďte si dál na pláž Mar Bella a dejte si drink v místním beach baru.

Jak si naplánovat jednotlivé dny?


DEN 1 ( mapa) - Centrum
DEN 2 ( mapa) - Park Güell, vrchol Tibidabo, muzeum Cosmocaixa
DEN 3 ( mapa) - Nou Camp, olympijský stadion, pevnost Montjüic
DEN 4 ( mapa) - Sagrada Família, park Cituadella, pláž

Co jsme neviděli a určitě to bude zajímavé?

  • muzeum Pabla Picassa (pozor, v pondělí zavřeno)
  • Lanovka na Montjüic z Port Vell (pokud nemáte závratě)
  • Aquarium a ZOO
  • Palau de la Música (nádherná architektura  Lluíse Domèneche)
  • Mrakodrap Torre Glòries (v noci krásně nasvícený)
  • Klášter Monserrat (výlet mimo Barcelonu)

S láskou (k cestování),

Žádné komentáře:

Okomentovat