pondělí 17. února 2020

BARCELONA | Tipy na cestu a co navštívit za 1 den

Město Gaudího, tapas a slavného fotbalového klubu odolávalo na našem seznamu evropských měst nejapně dlouho. A tak, když jsem se rozhodovala, jakým výletem si zpestříme letošní zimu, los padl na Barcelonu. A když říkám los, tak to platí skoro doslova. Tenhle výlet jsem totiž dávala Honzovi k Vánocům ve formě stíracího losu. Měli jsme luxusní 4 dny na to, abychom město prozkoumali a povedlo se nám to fakt důkladně. Takže pokud se do Barcelony chystáte také, tady jsou tipy, jak si ji užít na maximum.

Do Barcelony jsme letěli z Prahy se společností Ryanair a brali jsme si tentokrát jen příruční zavazadla (malé batůžky). Co jsme ušetřili na letenkách, to jsme naopak investovali do ubytování a dopřáli si nocleh blízko centra města a jak jsme posléze zjistili, tak i stanice vlaku, který spojuje město a letiště. Tohle považuji za nejlepší, co jsme mohli udělat, a ušetřilo nám to hodně času a nakonec i peněz za jízdenky.

Naše ubytování najdete TADY >>>


Tím se dostávám k dopravě. Z letiště do města se nejpohodlněji dostanete vlakem linky R2 North nebo metrem. Stačí sledovat příslušné piktogramy (nebo jít s davem) a nemůžete minout nástupiště. My jsme záměrně zvolili vlak, protože jsme si chtěli koupit jízdenku T-Casual. Je to jízdenka na 10 jízd a je přenosná, takže to znamená 5 jízd pro každého. Platí na vlak z/na letiště, lanovku na kopec Tibidabo a veškerou MHD ve městě právě kromě metra na letiště. Vlak nám ale přišel super pohodlný a na stanici Passeig de Gracia, která je v centru města. jsme se dostali za 25 min. T-Casual vyjde něco málo přes 11 EUR a koupíte jí v automatu po příchodu k vlakovému nádraží (zde je případně i vstup do metra).


Pokud hodláte navštěvovat muzea a galerie, zvážit můžete také Barcelona pass. Jak je to s transportem na/z letiště nevím, ale MHD je jinak zdarma a taky jsou zde slevy a přednostní vstupy do vybraných památek. Jestli se to vyplatí, je otázka, záleží na stylu vašeho cestování. My pamětihodnosti většinou radši okukujeme z venku a hodně chodíme, takže nejsme úplně cílová skupina.

K organizačním věcem je to asi vše, a tak pojďme prozkoumat centrum města.

Casa Batlló, Casa Milà a Katalánské náměstí

Protože jsme přiletěli kolem poledne, měli jsme ještě krásný půl den na prozkoumání nejbližšího okolí, což bylo v našem případě centrum města. Procházku jsme zahájili na u Gaudího domu Casa Batlló, ale i sousední, neméně dokonalé domy Casa Amatllér a rohový Casa Lleó Morera si zaslouží pozornost. O kousek výše se pak nachází další slavný Gaudího dům Casa Milà, ten mě ale po pravdě zvenku zase až tak neokouzlil. No, jsem zvědavá, který se bude nejvíc líbit vám.

Dům Casa Milà je také známý jako La Pedrera, což ve španělštině znamená kamenolom. 




Po hlavní třídě Passeig de Gràcia jsme se pak dali dolů až na Katalánské náměstí, které je spojnici několika velkých dopravních tepen protínajících město. Známé je také díky velkému množství holubů, takže pro mě v podstatě nepřístupná oblast.


Nejznámější ulice La Rambla

Na náměstí pak v jeho pravém dolním cípu navazuje známá ulice La Rambla, kterou se dostanete až do přístavu. Přesto (nebo právě proto), že ve všech průvodcích varují, abyste si na této ulici vyhledávané turisty dávali pozor na zloděje, my jsme naštěstí tuhle špatnou zkušenost neměli. Ulice je plná obchodů, stánků a restaurací, ve kterých si můžete dát tapas, sangrii nebo paellu.


Kromě bulváru samotného jsme si velmi užili několik odboček, které jsme z La Rambla podnikli. První vedla na místní trh Mercado de La Boqueria, který je zhruba v polovině. Doporučuji si nechat trochu vyhládnout a tady ochutnat místní šunku, čerstvé ústřice, ovoce nebo medové pochoutky.


Nejkrásnější náměstí Plaça Reial

O něco níže a na druhé straně je nenápadná odbočka, která ale vede na náměstí Plaça Reial, to nejroztomilejší náměstí, které jsme v Barceloně viděli. Líbilo se nám natolik, že jsme se na něj vrátili ještě několikrát i večer. Doplňuji také tipy na dvě restaurace, které tu najdete a které mám od kamarádky - Italiano Rossini a Crema Canela.


Kolumbův pomník a přístav Port Vell

Na konci ulice La Rambla vyústí do přístavu Port Vell, kde se vám kromě pomníku Kryštofa Kolumba ukáže také kabinková lanovka na kopec Montjuïc nebo barcelonské Aquarium.

Sloup Kryštofa Kolumba údajně značuje místo, kde mořeplavec v roce 1493 vkročil na břeh po objevení Ameriky. Stojí sice zády k městu, ale ukazuje tak prý Evropě cestu do Ameriky.


Překvapilo mě, že přístav byl zbudován teprve v roce 1992 v souvislosti s olympijskými hrami. Do té doby byste zde našli jen opuštěné budovy bývalých továren, skladiště a nádraží. Dnes je to odpočinková zóna i centrum nákupů a pokud budete mít tepleji než my, rozhodně si dejte zmrzku a poseďte chvilku na molu.


Nejstarší čtvrť Barri Gotic

Nám už se tou dobou setmělo a přituhlo, a tak jsme se prošli podél přístavu a zanořili se do nejstarší, gotické čtvrti Barri Gotic. Líbilo se nám na náměstí Plaça de Sant Jaume, kde je barcelonská radnice a naproti sídlo katalánské vlády (Palác Generalit). Úzkými uličkami typickými pro Barri Gotic jsme se pak dostali i ke staré katedrále, která byla večer krásně osvícená. Tahle procházka křivolakými uličkami měla boží atmosféru a dost mi to připomínalo Řím.

Pak už jsme se jen tak toulali mezi obchody a přibližovali se k našemu ubytování. Pokud jste  tak jako já milovníci španělských módních značek (Zara, Bershka, Stradivarius, Pull and Bear), nezapomeňte si udělat místo v kufru, protože je tu najdete na každém rohu. Já díky cestování "na lehko" musela sice nechat v obchodě nádherný pastelový kabát, ale zase jsem zůstala věrná svému minimalismu. Přecejen, kdy jindy, než na cestách platí heslo "míň věcí, víc zážitků".


Celou naši trasu si můžete prohlédnout i na mapě TADY >>>

Pokud byste na Barcelonu měli pouze jeden den, přidejte k tomuto itineráři ještě baziliku Sagrada Família a můžu s klidným srdcem říct, že jste viděli vše, co v průvodcích označují jako must-see.

Jestli se do Barcelony chystáte na víc dní, pak se můžete brzy těšit na další díl.

S láskou,

Žádné komentáře:

Okomentovat