středa 1. května 2019

HOLANDSKO | Odlet z Prahy a Lisse



Jestli jde procestovat půlku Holandska za méně než týden a jen se dvěma batohy? Jde! Zkusili jsme to na vlastní kecky před dvěma roky a stálo to za to. Protože jsme si navíc naplánovali výlet na Velikonoce, což je vůbec nejlepší čas, kdy se do Holandska podívat, je právě teď nejlepší čas se podělit o naše zážitky, videa a pár tipů.

Naše aprílové dobrodružství odstartovalo přesunem do Amsterdamu. V Nizozemsku jsme byli poprvé, ale během pár hodin si nás získalo. Nebo spíš Nizozemci. Bloudili jsme totiž jak na autobusovém nádraží, tak v Lisse, městečku, kde jsme měli ubytování. Pokaždé nám ale pomohli náhodní kolemjdoucí, které jsme snad ani nemuseli oslovovat - ujali se nás prostě sami. Schválně, mrkněte na video a  uvidíte tam i našeho parádně vysmátého řidiče autobusu. Nemám moc ráda tyhle klišé o tom, že se v Česku mračíme, ale jo, občas prostě jsme studený psí čumáci.

Protože o Velikonocích bylo ubytování v Amsterdamu beznadějně vyprodané nebo šíleně předražené, bydleli jsme nakonec 40 km od Amsterdamu v Lisse. Všechny města tu jsou komfortně propojena sítí vlaků a autobusů, takže je snadné se dostat takřka kamkoliv vcelku jednoduše. Ubytování jsme našli přes AirBnB, a tak jsme se seznámili i s mladým párem, který nám pokojík u sebe v podkroví pronajímal. Tenhle typ ubytování máme moc rádi, protože nikde nedostanete lepší tipy na výlety, než od "domorodců". 

Domeček našich hostitelů v Lissebroek byl přímo u vodního kanálu. Těmi je ostatně propojeno celé Holandsko a napomáhají tomu, aby tahle tulipánová země neskončila pod hladinou moře. Průměrná nadmořská výška v Holandsku je cca 5 m.n.m. a nejvyšší "hora" má asi 300 m.n.m.!

Nizozemské dobrodružství bylo také prvním, kde jsme se rozhodli naše videa obohatit o vlogy. A moc nás to bavilo - ostatně, podívejte se sami na naši cestu z Prahy až do Lisse:


Ještě ten večer jsme se šli projít po okolí. Přiznávám, že ubytování Lisse jsme nevybrali zase úplně náhodou. Po půl hodině procházky jsme se totiž objevili přímo před Keukenhofem - největší květinovou zahradou v Evropě a jedním z bodů v našem itineráři, který jsme takto měli elegantně co by kamenem dohodil. 

Mrkněte na druhé video a pokochejte se atmosférou nizozemského venkova a nádhernými tulipánovými lány! Ty kvetou zhruba od půli března do začátku května, tak už víte, na kdy si příští rok rezervovat letenky :-)



Prožili jste s námi první den v Nizozemsku a já brzy přidám ty další. Na plánu je výlet do Amsterdamu, návštěva květinových trhů nebo třeba Muzeum prostituce... :-)

S láskou (k cestování),

Žádné komentáře:

Okomentovat