sobota 28. července 2018

Brusel za víkend | Den 2. - Z Atomia až k Evropskému parlamentu


Brusel jsme si oblíbili, protože s malou pomocí hromadné dopravy tady stihnete vidět vše, co opravdu stojí za to a nebude to s jazykem vyplazeným na vestě. Naopak, na tomhle výletě vás čeká plno odpočinku v příjemných parcích a taky všudypřítomná vůně vaflí. V článku jsem pro vás připravila přehledný itinerář na druhý den vašeho víkendového výletu.

MAPU CELÉ TRASY SI MŮŽETE STÁHNOUT TADY:
Mini-Europe a Atomium >>> http://bit.ly/mapa_bruselzavikend2_atomium
Centrum a Parlamentarium >>> http://bit.ly/mapa_bruselzavikend2_centrum

ATOMIUM A MINIEUROPE

Tyhle dvě atrakce v Bruselu rozhodně nesmíte vynechat. Nejsou ale přímo v centru, a tak je fajn je zařadit hned na začátek druhého dne. Dostanete se k nim linkou bruselského pre-metra č.6, kterou pojedete až do stanice Heysel. 

Když z pre-metra vystoupíte, Atomium rozhodně nepřehlédnete a mini Europe leží hned vedle něj. Pokud plánujete navštívit obě atrakce, můžete si koupit kombinovanou vstupenku, která je levnější. A tak jako vždy, doporučujeme přijít co nejdříve ráno, než se začnou tvořit fronty.

Mini Europe - zmenšená Evropa v měřítku 1:25 - bude bavit malé i velké cestovatele. V parku najdete notoricky známe pamětihodnosti z hlavních evropských měst, ale třeba i památky, které si okamžitě zařadíte na svůj travel list. K tomu si u každého evropského státu můžete pustit jeho hymnu, a tak se z parku rozléhá třeba francouzská Marseillesa spolu s anglickou God Save the Queen. Celou dobu nad vámi navíc bude bdít Atomium, které tomuhle parku dělá krásnou kulisu. Samostatný vstup je za 15.5 EUR pro dospělé, děti mají slevu.


Atomium bylo za mě asi top atrakce, kterou jsme v Bruselu viděli. Možná proto, že jsem vystudovaný chemik (jedna se totiž o model krystalové mřížky železa zvětšený 165 miliardkrát), ale hlavně proto, že je to opravdu monumentální konstrukce. Zpětně mě trochu mrzí, že jsme si nekoupili vstupenky dovnitř, do nejvyšší koule vás totiž vyveze za 23 sekund výtah a nepochybuji, že se tam je krásný výhled. Dále se mezi jednotlivými koulemi (zpřístupněny jsou 4 z 9) pohybujete po schodech nebo eskalátory a najdete v nich různé výstavy nebo restauraci.


Ve stejném areálu jako Atomium a Mini Europe najdete také akvapark Océade a velký přírodní park Laeken. Pokud bychom měli více času, rozhodně bychom do auta nabalili i plavky a piknikový koš a neváhali si v téhle části Bruselu užít pohodový den od rána až do večera. V našem případě jsme pokračovali metrem zpátky do centra, kde nás čekali další krásy města Brusel.

ČŮRAJÍCÍ CHLAPEČEK

Samozřejmě, že jednou z hlavních atrakcí v Bruselu je čurající chlapeček. Je to holt taková nutnost, kterou je třeba si odbýt, protože pokud zrovna nejste znalec barokních sošek, tak pak na vás čeká opravdu malinká postavička čurajícího chlapečka, která je navíc neustále obklopena davem turistů. Takže jediné, co budete chtít, je udělat si povinnou fotografii a být brzo pryč.


Mimochodem ve městě se nachází ještě socha čurajícího psa a čurající holčičky - my jsme je obešli všechny a byla to legrace, něco jako hon na Pokémony... :-)


ASI NEJLEPŠÍ VAFLE NA SVĚTĚ

Ale nespěchejte moc rychle a kupte si na rohu belgickou vafli, protože jestli jste to doteď vydrželi, tohle už vaše čichové buňky nerozdýchají. My jsme měli verzi s jahodami, šlehačkou a oříšky a byla to dobrota veliká. Z peněženky vám za tuhle sladkost zmizí cca 6 EUR, ale rozhodně toho nebudete litovat.


GRAND PLACE

S vaflí si to můžete namířit rovnou na jedno z nejkrásnějších evropských náměstí - bruselský Grand Place. Tady doporučujeme na chvilku přestat žvýkat, protože by vám mohlo zaskočit. Radnice a jednotlivé domy, které si tu nechaly postavit řemeslnické cechy, jsou bohatě zdobené a téměř každá má svůj vlastní příběh. Jak náměstí musí vypadat, když je navíc uprostřed květinový koberec, to už si vůbec neumíme představit.


V jednom cípu náměstí vás průvodce bude lákat do muzea výroby piva, ale je to vyhozených 5 EUR, protože jde o dvě malé místnosti, kterým se od plic zasměje každý, kdo byl někdy na prohlídce plzeňského nebo pražského pivovaru. Pokud máte chuť na nějaké muzeum nebo se potřebujete schovat před deštěm, vyberte si radši muzeum čokolády. Kalorie z ochutnávek se přece nikdy nepočítají... :-)

GALERIE ST. HUBERT, NÁKUPY A MUZEUM KOMIKSŮ

Půvabná obchodní galerie plná především obchodů s belgickými pralinkami. Pokud je ale nemáte v plánu kupovat, vůbec nic se nestane, když se sem nepodíváte. Každopádně je to od Grand Place asi 100 m, a tak stačí pro představu třeba jen nahlédnout.


Pokud chcete nakupovat oblečení, vyrazte na Rue Neuve, což jsou takové bruselské Příkopy, a jsou kousek za galerií St. Hubert.

Stejným směrem je také Muzeum komiksů, do kterého jsme se chtěli podívat. Nakonec jsme k němu dokonce i došli, ale nebyli jsme na prohlídce, protože nám přišlo, že se jedná hlavně o muzeum Asterixe a Obelixe, Šmoulů a Tintina. Ano, ti všichni mají rodný list z atelierů belgických kreslířů.


KATEDRÁLA

V každém velkém městě je katedrála a popravdě, už mi tak nějak všechny splývají, samozřejmě kromě vatikánského St. Petra. Nicméně tady jsme ji měli po cestě na Parlamentarium, a tak jsme si udělali obligátních pár fotek a ochladili se při zběžné prohlídce interiéru. Nakonec nás nejvíce zaujala akce bruselské univerzity, kdy jsme mohli dvěma obrovskými dalekohledy podívat na sokoly, kteří hnízdí ve věžích katedrály a zrovna vyváděli mladé.


PARLAMENTARIUM

Hned za katedrálou se dostanete do moderních čtvrtí kolem budov evropského parlamentu. Že se k těm hlavním blížíte, poznáte také podle zvyšující se koncentrace úředníků s kufříky a mobilními telefony u ucha. My jsme k Parlamentariu dorazili až odpoledne a díky tomu jsme ho měli téměř celé pro sebe. P.S. V mapě, kterou jste si mohli stáhnout na začátku článku, jsem vás schválně poslala přes Bruselský park, který prostě miluju... :-)


Na budovy se nemusíte dívat jen z venku, ale můžete zavítat také do návštěvnického centra. Jeho prohlídka je zdarma a uvnitř na vás čekají nejrůznější interaktivní instalace, které vás seznámí s historií EU v kontextu dějin, s fungováním a úkoly parlamentu, nebo přímo s jeho obsazením. K dispozici jsou i audio průvodci namluvení ve všech 23 unijních jazycích - včetně češtiny, což je prima. Do zasedací síně parlamentu se sice nedostanete a některé části expozice jsou - upřímně - docela nudné a trochu podbízivé, nicméně pokud máte čas, není důvod, proč si výstavu alespoň rychle neproběhnout. Jako my.

Od politiky si pak můžete jít odpočinout do přilehlého Leopoldova Parku nebo dojít až do krásného a rozlehlého Parku Du Cinquantenaire s majestátním vítězným obloukem. V budovách u oblouku se za deštivých dnů nabízí návštěva  královského muzea ozbrojených sil a vojenské historie.


A tím druhý den v Bruselu končí a vy jste viděli to nejdůležitější. Doufám, že se vám naše tipy budou hodit a že k nim přidáte taky pár dalších.


MOHLO BY SE TI HODIT:

Při objevování míst, které v klasických komerčních průvodcích nenajdete, nám hodně nám pomohl průvodce Bruselem od Use-it Travel. Mapa s komentáři byla vytvořena místními obyvateli pro mladé cestovatele, kteří nechtějí objevovat jen to, co už všichni viděli... Stáhni si ZDE.

CHYSTÁŠ SE DO BRUSELU? PŘEČTI SI TAKÉ:

Šťastnou cestu vám přeje,

Žádné komentáře:

Okomentovat