pondělí 4. června 2018

Brusel za víkend | Den 1. - Od justičního paláce až do Bruselského parku

Brusel byl naší zastávkou na cestě do Portugalska a strávili jsme tu celkem 3 a půl dne. Měli jsme tedy luxus velmi odpočinkového tempa při procházení památek i atrakcí, ale zároveň jsme se shodli na tom, že Brusel se dá v klidu zvládnout i za víkend. Tady je náš itinerář na první den, díky kterému stihnete všechny must-see.

Do Bruselu jsme dorazili v 8 ráno a po ranní vstávačce ve 4 jsme si museli hodit malého šlofíka. Do města jsme vyráželi krátce po poledni a i za jedno odpoledne jsme v pohodě stihli z našeho seznamu odškrtat dobrou polovinu atrakcí.

Nutno ale podotknout, že nejsme moc muzejní typy, na většinu muzeí a galerií se radši koukáme z venku - pokud tedy vyloženě neleje, nebo nejde o vatikánská muzea či Louvre - a moc nekafíčkujeme. Na druhou stranu se snažíme pohybovat hlavně po vlastních nohách spíš než MHD a klidně se na hodinku natáhneme na trávě v parku... Takže prostě a jednoduše, následující trasu berte jako inspiraci a výlet uzpůsobte vlastnímu stylu, tempu a místu, odkud budete vyrážet.

MAPU CELÉ TRASY SI MŮŽETE STÁHNOUT TADY >>> http://bit.ly/bruselzavikend_den1

PORTE DE HAL A BLEŠÍ TRHY

Ze Saint-Gilles jsme vyrazil přes Porte de Hal na bleší trh. Věž Porte de Hal je pěkná, ale pokud bydlíte na opačné straně města, není nutné se kvůli ní hnát přes celý Brusel (ačkoliv je u ní stanice metra...). My jsme ji brali jako příjemné zpestření po cestě do centra.


Belgičani a Nizozemci jsou milovníci bleších trhů a ten na náměstí Place du Jeu de Ball vypadá přesně tak, jak byste si "blešák" představovali. Plocha náměstí je do posledního metru zaplněna starožitnostmi, poklady z půd a cetkami a vy se můžete procházet a zkušeným okem lovit mezi haraburdím sběratelské kousky. A nebo aspoň nostalgicky zavzpomínat během toho, co se budete probírat gramofonovými deskami z osmdesátek.


VÝTAHEM K PALACE DE JUSTICE

Od blešího trhu to vezměte k výtahu Marolles. Nevypadá sice  zvenku moc lákavě ani čistě, ale je zdarma a pomůže vám překonat poměrně značné převýšení k náměstí s Justičním palácem. Až vás výtah nahoře vyplivne, budete jednak rádi, že už jste venku, ale hlavně se vám naskytne krásný výhled na Brusel i s Atomiem na obzoru. A protože u Justičního paláce vždy parkuje maringotka s vaflemi, krásně to na celém prostranství voní a vy si můžete dát svou první (ale rozhodně ne poslední) belgickou vafli.


PARK EGMONT - TAJEMNÁ ZAHRADA, O KTERÉ VÍ JEN MÍSTNÍ... A VY

Super místo, o které se podělíte pouze s místními, je park Egmont. Ze směru od Justičního paláce do něj vedou nenápadná kovová dvířka v ulici Rue du Grand Cerf. V parku se na chvilku schováte před shonem velkoměsta a můžete si tu dát třeba zdravý oběd v místní restauraci La Fabrique en Ville. Není to nejlevnější restaurace, ale jídlo za to opravdu stojí, a za slunečných dní si ho nejlépe užijete na terase s výhledem na park. Jen pozor, o víkendu tu může být dost rušno, protože sem místní chodí moc rádi na rodinné oslavy a brunche.


LÍBEZNÝ PARČÍK SABLON A NEJDRAŽŠÍ NÁMĚSTÍ V BRUSELU

Od Egmont Palace se pak téměř intuitivně necháte zavést do parku du Petit Sablon. Tenhle líbezný parčík s kašnou a výhledem na katedrálu je tak fotogenický, že v něm určitě strávíte nějakou tu chvilku při dělání selfíček.


Kolem katedrály to pak vezměte dolů po náměstí Place du Grand Sablon - prý nejdražším v celém Bruselu. Každopádně nečekejte ve vitrínách obchodů zlato ani diamanty, nýbrž zřejmě ty nejlepší čokoládové pralinky na světě. V dolní části náměstí, kde už si 100% budete muset utřít slinu u pusy, vás pak dozajista zaujme dům s větrníky na fasádě - jde o vyhlášenou cukrárnu Pierre Marcolini. A tam už jsme to nevydrželi ani my a dali jsem si asi tu nejdražší zmrzlinu v našem životě. Nemusím asi říkat, že byla vynikající!


SVAČINKA NA STŘEŠE KNIHOVNY

Po Rue Lebeau sejděte až k budově městské knihovny. Samozřejmě se neočekává, že budete trávit dovolenou mezi regály s knihami, nicméně když vyjdete výtahem do 5. patra na střeše vás čeká příjemný bufet s bylinkovou zahrádkou nebo třeba včelím hotelem. Sendvič si tu dáte za na-brusel-přijatelných 6 EUR.

ZAHRADA MONT DES ARTS A BRUSELSKÝ ORLOJ

Brusel je město parků, a tak další krásnou zahradu Mont des Arts najdete hned za knihovnou. Současně se zelení vám tohle místo umožní krásný výhled na město, a to určitě stojí za další selfíčko. Když budete mít štěstí, skvělou atmosféru doplní třeba hudba pouličních umělců anebo zvonkohra z přilehlého bruselského orloje. Na něm se vám v okýnku zobrazí důležití bruselští občané, jako například P. P. Rubens.


PALÁC, KDE NEBYDLÍ KRÁL, A BRUSELSKÝ PARK

Bruselský palác najdete hned naproti parku a v době naší návštěvy ještě nebyl veřejnosti zpřístupněn. Píšu "ještě", protože do Bruselského paláce jsou návštěvníci vpouštěni vždy až v sezóně - od 21. července (belgický národní svátek) do začátku září. Takže pokud se stejně jako my netrefíte, běžte od orloje radši uličkou Rue Baron Horta, kde najdete ten nejbarevnější přechod (vzpomínka na Brussels Pride) a krásně pomalované bednění kolem čehosi, co se teprve staví... :-)


Hned naproti paláci leží Bruselský park. který není možná tím nejhezčím parkem ve městě, ale protože leží na spojnici historické části města s budovami kolem evropského parlamentu, je parkem nejživějším. Najdete zde velikou kašnu s fontánou, která vás - když zafouká - pokropí jako rozprašovač. A na druhém konci je příjemný bar, kde si můžete nechat natočit belgické pivo přímo z bruselského pivovaru nebo si dát čerstvě vymačkaný fresh (mimochodem je v něm moc příjemná obsluha). O víkendech je bruselský park plný lidí, kteří piknikují na dekách nebo hrají petanque či mollky, z baru zní chill-out hudba a prostě tu vládne pohodová, uvolněná atmosféra. Pokud dopadnete s bruselským palácem stejně jako my, je bruselský park ideální tečkou za prvním dnem.



Šťastnou cestu vám přeje,

Žádné komentáře:

Okomentovat