sobota 26. května 2018

Brusel za víkend | Věci, které chcete vědět, než vyrazíte


Cestujeme levně a nejraději po svých. A tentokrát jsme vyrazili do Bruselu. Pokud je belgická metropole i vaším dalším cílem, připravila jsem pro vás základní informace, které se budou hodit pro hladký průběh výletu.

LETENKY A DOPRAVA Z LETIŠTĚ

Do Bruselu můžete letět z Prahy třeba s nízkonákladovkou Ryanair, která létá na letiště Charleroi. Z letiště se pak do Bruselu dostanete za zhruba 40 min shuttle busem Brusssels City Shuttle. Lístky na shuttle si objednejte on-line a počítejte s tím, že jeden vás vyjde cca na 14 EUR. Rezervace platí pro konkrétní den, ale nevybíráte přesný čas a jedete prostě autobusem, který stihnete. Brussels City Shuttle odjíždí každých 30 minut.

TRAVELHACK #1: Brussels City Shuttle odjíždí z 2. patra parkovacích garáží. Po opuštění terminálu doporučujeme sledovat šipky a těsně před vstupem do garáží odbočit vlevo a najít výtah.


UBYTOVÁNÍ

Protože Brusel je opravdu drahý, zabookujte si ubytování dostatečně dopředu. My obvykle hledáme přes Booking.com nebo Airbnb.com, takže záleží na tom, co preferujete.

Posílám Ti 700 Kč na ubytko >> http://bit.ly/sleva_od_di


V Bruselu nám cenově podstatně lépe vycházelo AirBnB, a to byl rozhodující faktor. Protože jsme vybírali hlavně podle ceny, nemáme na rozdíl od Říma nějaký tip, která část města je nejlepší. Nicméně vždy platí, že čím blíž centru, tím méně jízdenek projezdíte. Takže si na mapě můžete najít třeba Grand Place (to je úplné centrum a od něj dojdete pěšky k většině památek) a určovat vzdálenost podle něj. Nám se líbilo v čtvrtích za evropským parlamentem směrem k parku Cinquantenaire, ale i v Saint-Gilles, kde jsme bydleli my, jsme byli spokojení. 


Náš byteček si můžete zarezervovat tady. Vlastní ho Xavier, pán, který na fotce v AirBnB vypadá trochu nepřístupně (Honza to okomentoval, že je jak trestanec...), ale ve skutečnosti je moc příjemný. Byt je designově vybavený a spí se v podkroví, což já osobně miluju. Protože jsou v bytě nezabezpečené schody, není to asi úplně vhodné bydlení pro rodiny s dětmi. A taky pro někoho, kdo má rád v koupelně své soukromí - koupelna je totiž hned vedle ložnice a je oddělená jen malou zídkou. V bytě není kuchyňka, ale kávu nebo čaj si můžete uvařit na sdílené chodbě. A to nám úplně stačilo, přes den jsme totiž většinou na toulkách po městě.



JÍDLO

Brusel je celkem drahý, a to i pokud se zrovna nerozhodnete jíst v restauracích. My jsme se snažili šetřit náš rozpočet, a tak jsme vždy hledali Delvitu nebo Lidl, kde byly ceny nejpříznivější.

Překvapivě  jsme nepotkali ani moc fastfoodů typu McDonald's nebo KFC, které nás občas zachrání jak cenově, tak při klasické "tour-de-toilet", jak s oblibou nazýváme fázi výletu, kdy se hledá veškerá snaha upne k tomu, najít WC. Takže na ně příliš nespoléhejte.

TRAVELHACK #2: Nejlepší "meal-deal" jsme našli ve fastfoodu Hector právě v Saint-Gilles. Za 10 EUR tady dostanete půl grilovaného kuřete, velkou porci hranolek a salátu coleslaw a malou limonádu. Je to tak velká porce, že jsme se z ní v pohodě najedli oba.

TRAVELHACK #3: Super zážitek je určitě návštěva kavárny Albertina, která je na střeše bruselské knihovny. Výtahem vyjedete do 5. patra a kromě sandwitche, který si tu můžete dát poměrně levně, vás bude bavit i výhled na město a bylinková zahrádka i s hmyzím hotelem. Mají otevřeno od 9:00 do 16:00.


Každopádně jsou věci, na kterých by se šetřit nemělo, a to jsou v Bruselu jednoznačně vafle a čokoládové pralinky. Udělejte si radost a určitě ochutnejte nějakou místní specialitu. Ať už to bude nadýchaná vafle s jahodami a s kopcem šlehačky nebo pralinka z cukrárny Pierre Marcolini, ta chuťová symfonie je prostě k nezaplacení.


DOPRAVA VE MĚSTĚ

Centrum Bruselu je celkem kompaktní, a tak vše hravě obejdete po svých. Výjimkou je Atomium i Mini-Europe, atrakce, které jsou mimo centrum a pěšky je to celkem štreka (věřte mi, šli jsme to směrem zpátky...). Takže nezbývá než využít místní hromadnou dopravu. Lístek na jednu cestu vychází na 2.10 EUR.

TRAVELHACK #4: Připravte si dostatek drobných. V automatech na lístky se totiž při platbě kartou platí poplatek.


Metro v Bruselu má 4 linky, jejichž zvláštností je, že mají některé společné úseky. Další věc, která nás zaujala, je pre-metro. Na linky metra totiž navazují tramvaje, které jsou schopné jezdit po stejných kolejích. A tak se nelekněte, až s vámi tramvaj bez velkých rozpaků zahučí pod zem. Je to normální.

Popravdě ale cesta bruselským metrem není žádný velký zážitek, takže pokud vyloženě nemusíte, raději se jí vyhněte. Pro mě to například byly jedny z nejdelších 25 min v životě a opravdu jsem byla ráda, když jsem byla venku.

PAMÁTKY A ATRAKCE

Brusel je město belgických pralinek, čurajícího chlapečka, Evropského parlamentu a Atomia. A taky vaflí, jejichž vůně vás bude provázet na každém kroku. Odjet z Bruselu bez toho, abyste tuhle náramnou dobrotu ochutnali, by byl prostě hřích. V dalším článku, který pro vás připravuji, najdete sepsané tipy na památky a atrakce, které byste v Bruselu neměli minout. A taky ty, které můžete s klidným srdcem vynechat.


PŘEHLEDNÝ ITINERÁŘ NA VÍKEND V BRUSELU NAJDEŠ TADY:

Mějte se prima a nepočítejte roky. Počítejte zážitky!

Žádné komentáře:

Okomentovat