pondělí 26. února 2018

Řím #1 | Vše, co potřebujete vědět, než tam pojedete


Řím, to je město, kde se na každém kroku s setkáváte s tisíciletou historií, která se zároveň přirozeně snoubí s pohostinností, elegancí a temepramentem moderních Italů. A to je velmi originální mix, kterému podlehne snad každý. Ostatně už asi chápu, proč všechny cesty vedou do Říma. A pokud tam ta vaše vede v blízké budoucnosti taky, určitě se vám bude hodit pár praktických rad, tipů a třeba i naše video.

Do Říma v únoru? Zbláznila se? NE!

Proč jet do Říma v zimě? Na tuhle otázku mám hned tři pádné odpovědi: protože jsou levnější letenky, protože je levnější ubytování, ale hlavně, protože je tam méně lidí. Jasně, že by bylo mnohem lepší se Římem nepotulovat v zimní bundě a v rukavicích, jenže když budete mít štěstí, i v únoru tu dokáže být klidně 20°C, minimálně pocitově.


A pokud si nechcete z tohoto báječného města pamatovat jen to, jak jste si pořád museli hlídat kabelku, v jednom kuse do vás někdo strkal, bylo úmorné vedro a ve frontě do Kolosea jste prostáli půl dne, pak vám výlet mimo sezónu jednoznačně doporučuji. Hodně turistů už ale na výhody mimo-sezónního cestování přišlo, takže i tak se připravte na to, že v Římě sami nebudete. Takhle to třeba 17. února vypadalo na Španělských schodech...


Pokud máte tu možnost, naplánujte si výlet na všední dny. Budete mít město ještě víc pro sebe a ušetříte taky za ubytování - většina hotelů totiž na víkend zdražuje.

Tahle "pravidla" platí v podstatě pro všechny metropole v Evropě. Ideální je zvolit návštěvu na období březen - květen anebo na podzim. I vzhledem k tomu, že v jižních destinacích nepadnete vedrem. Nicméně pokud vám davy nevadí, na tenhle odstavec zapomeňte a s klidným srdcem si zabookujte letenku rovnou na letní prázdniny... ;-)

Do Říma za sedm stovek a jak se tam vůbec dostat

Z Prahy létá hned několik nízkonákladovek. My jsme letěli se společností Ryanair, kterou máme rádi a oni mají rádi rozměry našich příručních zavazadel... :-) Jednosměrné letenky nás vyšly na 650 Kč na osobu. (Zpátky jsme letěli z Milána každý za 391 Kč!)


Ryanair létá na letiště Roma - Ciampino, které leží na okraji města, a tak je třeba ještě pořešit cestu z letiště do centra. Hned u letiště je menší autobusové nádraží, na které pravidelně přijíždějí autobusy několika společností. Ty vás zhruba během 40 min zavezou k Roma - Termini, římskému hlavnímu nádraží, které je v podstatě v centru města. A už cestou můžete z okýnka autobusu začít s prohlídkou Říma.

Jízdenku na tyto autobusy si můžete koupit na letišti a stojí 5 EUR, nicméně přednost pro vstup do autobusů mají předem rezervované jízdenky z on-line systému. A rezervaci vám rozhodně doporučujeme udělat. Jízdenka vás vyjde o euro levněji, tedy na 4 EUR, a navíc nebudete zmatkovat na letišti a následně tvrdnout na peróně a koukat, jak se plní autobusy, zatímco vy žmouláte zakoupenou jízdenku a je vám to stejně k ničemu.

TIP! Nejlevnější jízdenky a nejpřívětivější on-line rezervační systém má společnost Terravision a lístek si můžete zarezervovat ZDE. My jsme jeli se společností Shuttle Bus.


S rezervací neotálejte až do večera před odletem (tak jako my), nebo se vám stane (tak jako nám), že jízdenky na dobu plus mínus 6 hodin kolem vašeho příletu budou vyprodané. Den, dva před odletem je ideální čas. Jízdenky se rezervují na přesný čas, ale pustí vás s nimi i do dřívějšího nebo pozdějšího autobusu, je-li v něm místo. Takže se řiďte heslem: lepší jízdenka na blbý čas, než čekání na perónu v dešti. A REZERVUJTE! 

TIP! Letiště Ciampino je celkem malé a po přistání letadla se z něj vymotáte cca za 15 min i s vyzvednutím zavazadel. Zbytečně tedy nerezervujte autobusy, které jedou až 2 hodiny po vašem přistání, ať nemusíte na letišti čekat.

Z letiště se dá do stanice Roma Termini dostat také kombinací autobus + vlak, ale s tím osobní zkušenost nemáme.

Bydlení v Římě aneb udělejte si to hezký

Řím, jako každá metropole, nabízí tisíce možností, jak se ubytovat. A tak záleží hlavně na vašich finančních možnostech a požadavcích. My většinou jezdíme takový střední low-cost, ubytování do 700 Kč / osoba / noc a hledáme ho na na Booking.com nebo na Airbnb.com.

Tady vám posílám 700 Kč na ubytko >> http://bit.ly/sleva_od_di

Údaje z platební karty musíte na Booking.com zadávat už při rezervaci. U některých hotelů se vám ale nic nestrhává a platíte za pobyt až na místě při odjezdu, a to kartou, nebo v hotovosti.


TIP! Zkontrolujte si už při rezervaci, zda Vámi vybraný hotel nemá extra poplatky za úklid pokoje. Mohou se vyšplhat třeba i na 10 EUR za noc.

V různých průvodcích najdete doporučení se ubytovat poblíž nádraží Termini. Nejspíš proto, že sem přijíždí autobusy z letiště a také odsud odjíždí. Já bych s tím tak úplně nesouhlasila, hlavně proto, že okolí hlavního nádraží vypadá asi tak, jako u nás v Praze, a není tedy moc o co stát. Pokud jedete do Říma na víc než dvě noci, ubytujte se poblíž stanic metra nebo rovnou v centru.

My rádi (a hodně) chodíme pěšky, a proto pro nás není problém kamkoliv popojít. Nicméně už několikrát se nám vyplatilo si "připlatit" a ubytovat se v centru města, blízko nějaké z památek. Tentokrát to bylo téměř naproti Andělskému hradu a co by kamenem dohodil od Vatikánu. Ušetřili jsme tím ve výsledku několikrát denně peníze za lístky na metro a ve Vatikánu jsme byli po ránu mezi prvními, což se miliónově vyplatilo.

Ubytování v centru má i další výhody. Rozhodě lépe nasajete atmosféru města. A to neplatí jen pro Řím. Každý den se budete vracet na pokoj krásnými historickými uličkami, ve kterých se skrývá spoustu restaurací, vinárniček a barů. A co je nejlepší, můžete si dopřát taky večerní procházku, na kterou by se vám rozhodně nechtělo, pokud byste museli do centra z nějakého předměstí. Osvětlené památky jsou bezvadným zážitkem a je škoda se o něj ochudit.

My jsme v Římě bydleli v hotelu Relais Palazzo Taverna a můžu vám tenhle hotel rozhodně doporučit. Pokoj byl čistý, s vlastní koupelnou i rychlovarnou konvicí, personál bezvadný. Jen wifi nás trochu zlobila, což není úplně ideální, pokud digitálně nomádíte a chystáte se v Římě pracovat.

TIP! Za ubytování v Římě ještě na místě zaplatíte městskou daň, která může být různá dle typu hotelu. Obvykle ale platí 3 EUR / osoba / noc.

I Řím má MHD, ale nohy jsou nohy

V Římě jezdí metro a několik zastávek je přímo u hlavních římských pamětihodností (Koloseum, Španělské schody, Vatikán), stejně jako u nádraží, a tak neuděláte chybu, pokud blízko některé ze zastávek metra najdete i ubytování. Docela v pohodě se dají využívat i místní autobusy, kterými jsme se několikrát popovezli.

Základní lístek na metro i autobus stojí 1,5 EUR, je na 90 min a můžete s ním přestupovat mezi jednotlivými linkami metra i dopravními prostředky. Pozor si dejte jen na to, že když už jednou z metra vystoupíte, se stejným lístkem se do něj už nemůžete vrátit.

Většina zastávek je na znamení a nejsou u nich jízdní řády. My jsme hledali na Google, nebo prostě čekali, až autobus přijede - většinou to netrvalo dlouho. Recepční z hotelu nás pak upozornil, ať si  v autobusech dáváme pozor na zloděje - italští kapsáři jsou prý velmi vynalézaví.


TIP! Pokud se nechcete chozením po městě příliš unavit, kupte si některou z vícedenních jízdenek (např. 3 denní za 18 EUR) nebo Roma Pass. Roma Pass je městská slevová kartička, se kterou jezdíte hromadnou dopravou zdarma, máte zdarma vstup do 2 památek a další vstupy se slevou. Majitelé kartiček mají také přednostní vstupy (tzv. skip-the-line) do některých památek, což se může vyplatit v Koloseu a ve Vatikánu. 3-denní Roma Pass vyjde na 38 EUR.

My jsme Roma Pass nepořizovali, protože bychom ho neprojezdili a radši než v muzeích trávíme (když to jde) čas venku. Je to ale určitě zajímavá možnost, pokud to máte nastaveno jinak.


Vážně ale doporučujeme chodit pěšky. Vzdálenosti nejsou velké, něco zajímavého zde najdete doslova na každém rohu a orientace ve městě není těžká. Mapu dostanete na hotelu nebo v každém turistickém centru, navíc téměř odevšad uvidíte řeku Tiberu, kopuli baziliky sv. Petra nebo památník Viktora Emanuela II. Kromě toho, že si zlepšíte fyzičku, dostanete při občasném bloudění na krásná místa mimo hlavní turistické tepny, o které byste v dopravních prostředcích přišli...

TIP! Zabalte si pohodlné, prošlápnuté boty. Ulice v Římě jsou vesměs poskládány z kočičích hlav, takže klopýtání na podpatcích nebo v nepohodlných botách by vás brzo zničilo. Vás i vaši klenbu.

Řízky, konzervy, pivo... Nebo jak je to v Římě s jídlem?

Když pomineme to, že v příručním zavazadle moc konzerv neuvezete, v Římě se o jídlo bát opravdu nemusíte. A to i tehdy, pokud se chcete - stejně jako my - stravovat spíš low-cost. V tom nás Řím nás příjemně překvapil.

Kolem našeho ubytování jsme našli hned několik obchodů (nejlíp se nám nakupovalo v Pam Local), kde jsme si každý den cestou na hotel nakoupili jogurty a džus na snídani, sušenky na svačinu a chleba (takový ten celozrnný tousťák) plus něco na něj k obědu. Tohle nakupování nás totiž strašně baví. Vždycky kupujeme hlavně lokální potraviny, které jsou samozřejmě k dostání za mnohem lepší cenu než u nás. Tentokrát jsme narazili třeba na skvělou riccottu za 0.95 EUR!


Nicméně o italskou kuchyni jsme se nechtěli nechat ochudit, protože ji oba milujeme. Hned za rohem hotelu jsme si našli malinké bistro, kde nám za 6 EUR udělali čerstvé těstoviny carbonara - porci, ze které jsme se najedli oba. Nebo pizzu - většinou se váží na gramy - za stejnou cenu. Podobných podniků jsme pak potkali víc, ale spíš dál od úplného centra.


Pokud máte radši klasické restaurace, pak doporučujeme zajít si na cenově dostupná meníčka, za která zaplatíte 10 - 14 EUR. Za tyhle peníze většinou dostanete bruschettu s rajčaty, špagety nebo pizzu (v té nejlevnější variantě jsou to špagety s rajčatovou omáčkou nebo pestem a pizza margherita nebo marinara) a pití (voda, pivo, víno, v těch dražších menu je i sladká limonáda).

Ve většině restaurací je zvykem nechat klasické spropitné, nicméně pozor, některé restaurace si ho rovnou účtují (10 - 15%), tak nebuďte překvapeni (jako jsme byli my).

TIP! Pokud milujete italskou kuchyni, vyzkoušejte toho, co nejvíc. Zjistíte, že špagety, které si vaříte doma vůbec nejsou špagety, které dostanete v restauraci v Římě. A možná si budete muset na "al dente" chvilku zvykat. Mimochodem "tagliatele" se vyslovují "taliatele" a "gnocchi" se vyslovují "ňoky". Vážně! :-)


A až se budete proplétat uličkami Říma, najdete v nich také nespočet - já bych to nazvala - "lahůdkářství po italsku" (určitě to má nějaký název), kde si můžete koupit pizzu nebo panini, ukrojí vám tady kousek prosciutta nebo mortadely.

Kapitola sama pro sebe jsou kavárny a cukrárny. My bohužel kávu ani jeden nepijeme, ale koutkem oka jsem zahlédla, že espresso vyjde v Římě na parádní 1 EUR, capuccino na 1,2 EUR. A to, jak vypadaly zákusky, ani nebudu komentovat... :-)

Co jsme si ale v Římě musíte dát určitě, je zmrzlina. To je prostě povinnost, ať jste tu v červenci nebo v únoru. Chutnat vám bude i z toho nejzapadlejšího krámku, Italové ji prostě umí a to je bez debat. Ceny se pohybuje různě - výborná cena je 1 - 1.5 EUR za kopeček, ale nepleťe si to s českými kopečky, tohle jsou kopce! A pokud chcete šetřit, nečekejte se zmrzlinou až na Španělské schody nebo k dalším must-see místům. Tady se cena vyšplhala až na 4 EUR za kopeček.

TIP! Ačkoliv síť cukrárny Venchi působí na první pohled dražším dojmem, v porovnání se zmrzlinovými krámky poblíž hlavních atrakcí, v nich zmrzlinu koupíte za přijatelnou cenu. A je výborná!


Co se týká pitného režimu, vozím s sebou na výlety vždycky svou 0,75l plastovou láhev Equa, kterou ráno naplním vodou a poté doplňuji kdykoliv je příležitost. V Římě najdete spoustu míst, kde jsou kohoutky (fontánky) s pitnou vodou, a tak nemusíte kupovat téměř žádnou vodu navíc a generovat tak další plastový odpad... #nowaste

TIP! Klasické fastfoody typu KFC, Bageterie Boulevard nebo bistra s Kebabem tu příliš nepotkáte a byl by hřích se v nich v Římě stravovat. Zelených cedulí na McDonald's si ale po očku všímejte, protože tady najdete záchody zdarma - veřejných záchodů totiž v Římě příliš není a ty na ty (dámské) se u hlavních památek čekají vážně dlouhé fronty a jsou fakt ošklivé...

---------------------

A to jsou asi všechny věci, které jsme před cestou nebo na místě řešili. Pokud vám nějaká informace chyběla, nebo vás něco zajímá, napište mi do komentářů a já moc ráda odpovím. Teda, pokud budu vědět.

A tady je slíbené video, mohlo by se jmenovat třeba "Z Prahy až na pokoj hotelu".


S láskou (k zážitkům a cestování),

2 komentáře:

  1. Skvělý článek! Ubytko i letenku už sice zařízené máme, ale odkaz na shuttle z letiště se mi vážně hodil. I info o Rome Card (jen mi pořád není jasné, jestli ty dva vstupy se vztahují i na Coloseum a Vatikánská muzea nebo ne :D ). Díky moc, skvěle napsané!

    OdpovědětVymazat
  2. Barčo, to jsem ráda, že se tipy hodí, někdy příští týden bude další článek... ;-) S tou Roma Card bych si i myslela, že to na Coloseum a Muzea platí, ale radši se zeptejte. Coloseum (je to vstup dohromady i na Palatin a Forum Romanum) stojí 12 EUR bez skip the line, muzea myslím kolem 22 EUR se skip the line. Nic jiného jsme jako vstup nepotřebovali a MHD moc po mestě nejezdíme, takže by se nám nevyplatila, ale nevim, jak to máte vy, chce si to spočítat... :-)

    OdpovědětVymazat