úterý 29. září 2015

MÍSTA, CO MÁM RÁDA - Divoká Mazanka


Jsou místa mezi nebem a zemí... A jsou místa mezi Palmovkou a Bulovkou. A je to vlastně skoro totéž. Protože ve chvíli, kdy se dostanete na Divokou Mazanku, budete si myslet, že jste minimálně v pohádce. A jednou takovou začnu i svůj dnešní blog-post.


Bylo nebylo, v dobách, kdy princezny ztrácely střevíčky na plesech a princové bojovaly s draky, vznikla nad Střížkovským údolím usedlost Mazanka. S původním cílem pěstovat víno, bylo postaveno několik stavení a vybudovaná krásná zahrada. Ve stodole ržály koně, sýpka byla přeplněná a v roce 1823 bylo v jedné z budov zřízena škola pro děti z přilehlého okolí. O několik století později usedlost ztichla, stodola i sýpka se vyprázdnily a ani ze školy už se neozývají dětské výkřiky a smích. V zahradě jsou pánem kocouři z přilehlého okolí.

Kocouři majitelce objektu nevadí, ale to, že nádherné barkoní budovy chátrají, to jo. A proto se rozhodla bojovat, s developery, s úřady a hlavně s časem. Protože zima je za dveřmi (Winter is coming!), a s každou zimou, jde do tuhého...

""Proč? Protože, když jste jediní, kdo může něco udělat, tak to udělat musíte," říká Zuzka."

Zuzka - majitelka - navrhla tedy projekt, ve kterém chce objekt s rozlehlou zahradou, opět zpřístupnit veřejnosti. Na pomoc si vzala Kristýnu Bokovou a Zuzku Kolkovou alias Divoké Matky a s jejich podporou rozjíždí projekt na obnovu usedlosti a vybudování místa pro setkávání lidí s nejrůznějšími zájmy. Na začátku je v plánu kavárna, ale časem třeba školka, meditační centrum, zenová zahrada, ateliery a galerie nebo HUB pro ultraběžce. A k tomu další zeleň pro maminky s dětmi, zamilované párečky či babičky a dědečky z Ládví, Kobylis a vlastně celé Prahy.


Sen je to velký a když se půjdete podívat na Mazanku dnes, bude Vám jasné, že je tu práce jako na kostele. A protože každá ruka je dobrá, rozhodla  jsem se zapojit a pomoct, protože tohle je podle mě projekt, který má smysl. Pro Divokou Mazanku jsem navrhla logo, záhlaví webu a plakát pro festival a věnovala jsem hand-made přáníčka jako odměnu pro všechny, kdo přispějí v kampani na HITHIT.cz.


A jak se můžete zapojit Vy? Veškeré informace najdete na stránkách www.divokamazanka.cz. Kromě příspěvku na HITHIT.cz můžete třeba přijít na festival Namazaná Mazanka a prohlédnout si objekt i zahradu na vlastní oči. Garantuju, že Vám přiroste k srdci. Kromě toho tu zahraje třeba Matěj Ruppert, pro děti je připravené divadlo a pro dospělé třeba módní přehlídka retro-šatiček... Vstupné je dobrovolné, jak jinak než na podporu objektu. 


Říká se, že přání se nemají říkat nahlas, ale Vy určitě víte, co si přeju. Tak přijďte taky anebo přispějte. Pro dobrou věc!

Žádné komentáře:

Okomentovat