sobota 2. května 2015

PEČU | Šlehačkové rohlíčky od Evičky



I dubnu jsem se rozhodla plnit svoje předsevzetí a realizovat se v kuchyni. Dokonce jsem překročila kvótu a ozkoušela asi tři nové recepty. Bohužel jsem ale nestihla fotit, protože přiznejme si, že když máte pobíhat mezi prskající pánví, kouřícím hrncem nebo rozžhavenou troubou a k tomu ještě provádět manévry s foťákem, jde tak trochu o život. Nakonec jsem si ale řekla, že co bych pro vás neudělala, a riskovala jsem život při pečení rohlíčků.

Recept jsem tentokrát ukořistila na návštěvě u mojí milé šéfové Evy, která čas od času mě a mou kolegyňku pozve na návštěvu. A přesto, že o sobě tvrdí, že umí asi jen 5 jídel, vždycky nás pohostí takovým způsobem, že k večeru horko těžko odfuníme domů. Po jedné takové návštěvě, kdy jsme se přežraly Eviných famózních rohlíčků (které jsou původně od jakési Ivanky ze Suchdola), jsem se rozhodla, že se musím pomstít na své vlastní rodině. A zlikvidovat zbytky máku, o kterém jsme mluvili v únoru.

Tak tedy, co budeme na "rohlíčky od Evičky od Ivanky ze Suchdola" potřebovat?

Na těsto:
  • 45 dkg hladké mouky
  • 1 máslo
  • 1 kelímek šlehačky 33 %

Na náplň:
  • maková: mák + káva (turek) + cukr + vejce + rozinky (fakultativně)
  • tvarohová: 1 tvaroh ve staniolu + vanilkový cukr + cukr + rozinky (fakultativně)
  • ořechová: ořechy + cukr + vejce

Suroviny zpracujeme na těsto. V tuto chvíli začíná lekce geometrie. Z těsta vyválíme kruh, nebo cokoliv co se tomuto tvaru aspoň trochu podobá (a ne, čtverec to není). Obrazec pak rozdělíme na 6 dílů. Tenhle počet mám z originálního receptu Ivanky ze Suchdola (viz obrázek).





Jenže se mi to zdálo málo, a tak jsem těsto rozdělila podle oka a fantazie na "iks" dílů. Věřím, že s tím se taky nějak po svém poperete. Na vzniklé kruhové výseče pak nanášíme náplň, srolujeme je a klademe na plech vystlaný pečícím papírem. 


Pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 200°C. Kdy budou rohlíčky hotové Ivanka ani Evička neprozradily, takže "podle oka", "dorůžova" nebo dokud nezačnete cítit, "že se tady něco pálí". Dále také zatajily, že množství těsta odpovídá zhruba tomu, že chcete nasytit dětský tábor nebo závodní kantýnu. Takže si klidně půlku oddělte a dejte jí do mrazáku na příště.



Přiznávám, že popis postupu je tak trochu "freestyle". A my, co v kuchyni děláme své první krůčky, se tak rozhodně nemusíme stydět, když budeme konzultovat s pokročilejšími kuchařkami/pekařkami. Já osobně jsem nablízku nikoho takového neměla, a tak jsem se s tím musela vypořádat po svém. Myslím, že jsem ale uspěla, protože po rohlíčcích se jen zaprášilo. (I když kuloáry se šířily drb, že příště by mohly být o něco sladší.)



Inu, až zase nebudu vědět co k odpolednímu kafíčku, budou rohlíčky jasnou volbou. Minimálně proto, že v mrazáku mi pořád ještě zabírá místo druhá půlka těsta.

Žádné komentáře:

Okomentovat