pondělí 3. února 2014

10 pravidel šťastného života


Za určitých okolností pro mě mohl být 22-hodinový transatlantický let s dvěma přestupy noční můrou. Ne však pokud existovala možnost udělat si čas na čtení. V letadle mě konečně nerozptylovaly myšlenky na to, že bych měla vyprat, uklidit, vyhodnotit grafy v Excelu nebo navštívit babičku. Byla jsem poctivě připoutaná k sedačce a připravená číst, číst a číst. A protože poslední dobou trpím na knihy o osobním rozvoji,  nejinak to dopadlo při poslední návštěvě knihkupectví. Tentokrát padla volba na knihu Mnich, který prodal své ferrari (Robin S. Sharma), která již několik měsíců figurovala na mém seznamu "must-read" na přední pozici.

Troufám si tvrdit, že již nejsem úplným "zelenáčem" v oblasti knih o rozvoji osobnosti, a tak ve mě kniha neevokovala okamžitou chuť naprosto transformovat svůj pohled na svět, rozdat peníze chudým, prodat auto a odjet meditovat do Indie. Stejně tak si myslím, že jsem četla několik mnohem lepších knih o sebepoznání. Opět zde však existuje pasáž, která mě zaujala a přiměla přemýšlet a o kterou bych se ráda podělila.

Samozřejmě neexistuje univerzální postup, jak být šťastný. Kniha však představuje 10 základních pravidel neboli rituálů (na bázi filozofie sivanských mnichů),jejichž dodržováním člověk může jít štěstí naproti. A co je důležité, tato pravidla jsou samozřejmě perfektně funkční i v moderní době.

1. Rituál samoty...
...znamená si každý den alespoň na chvíli najít klidné a příjemné místo, které bude pro nadcházejících 10 - 15 min Vaším útočištěm. Zde budete regenerovat, nerušeně od okolního světa. Ať už to bude krátký pobyt v přírodě, relaxační koupel nebo jen desetiminutovka v křesle ve Vašem bytě, takovýto rituál Vám dopřeje potřebný klid pro urovnání myšlenek.

2. Rituál fyzična...
...se týká pohybu. Je známým faktem, že jak člověk pečuje o tělo, tak pečuje i o duši. Víte, že týden má 168h? Minimálně 5 z nich bychom měli věnovat pohybu. Abyste byli schopni vytrvat v tomto rituálu, vyberte si pohyb, který je vám nejpříjemnější. Pokud vás nebaví běhat, ani se o to nepokoušete, raději se přihlaste na hodiny jógy nebo moderního tance. Dělejte cokoliv, co vás bude bavit!

3. Rituál zdravé výživy...
...se týká toho, co jíme. Špatná výživa nám ubírá mentální i fyzickou energii, ovlivňuje nálady a zatemňuje myšlení. Jezte střídmě, pravidelně a vybírejte si pestrou stravu. Zkuste zmenšit porce, popřípadě použijte známé triky, jak oblafnout tělo zvyklé na přísun nadměrných porcí - zmenšete talíře, před jídlem vypijte sklenici vlažné vody s citrónem nebo choďte na oběd s přáteli/kolegy a při jídle si povídejte...

4. Rituál bohatých znalostí...
...nás má přimět stále rozšiřovat naše obzory a stát se tak studenty vlastního života. Znalosti musí být využity. Investujte čas do toho, co je důležité. Pravidelně čtěte - odpověď na každou otázku už je někde napsána nebo si opravdu myslíte, že vaše starosti a problémy jsou něčím ojedinělým?

5. Rituál zářivého žití...
...se týká osobní sebereflexe. Zkuste po každém dni zhodnotit své činy (třeba v rámci Rituálu samoty viz č.1) - pozitivní zážitky prohlubujte, negativních se snažte zbavit. Každý večer si také můžete před spaním zkusit napsat 5 pozitivních věcí uplynulých 24 hodin. Půjdete pak spát s mnohem pozitivnějšími myšlenkami.

6. Rituál brzkého probuzení...
...aneb začínejte svůj den brzy. Neexistuje ideální čas, pro někoho je to 5 ráno, pro někoho 7 ráno; nemělo by jít o žádné extrémy. Důležitá je především kvalita spánku nikoliv délka, přičemž je známo, že nejkvalitnější spánek je ten před půlnocí. I příprava ke spánku a ranní probuzení může ovlivnit celý náš den. Deset minut před a po probuzení má maximální vliv na podvědomí, proto se doporučuje věnovat nejinspirativnějším činnostem - myslete na pozitivní věci, pijte bylinné čaje, čtěte dobrou knihu, poslouchejte hudbu, sledujte západ slunce, jděte se projít nebo se jen tak smějte...

7. Rituál hudby...
...aneb hudba jako nejlepší motivátor. Určitě znáte ten pocit, kdy si pustíte oblíbenou písničku a všechny problémy jsou najednou o něco menší...?

8. Rituál mluveného slova...
...aneb jsme přesně tím, co si o sobě myslíme a jaký obraz si o sobě vytváříme. Pokud sebe sami vnímáme jako nudnou, ošklivou bytost, která si nezaslouží lásku, naše činy pak budou v souladu s naším myšlením a ostatní nás budou přesně takto vnímat. Napište si motivační větičky (můžeme jim říkat mantry, z indického man = mysl a tra = pocit), které si pak opakujte nebo čtěte 200 - 300x kdykoliv to bude možné - při procházce se psem, v MHD, nalepte si je na viditelné místo v práci... Podvědomě pak vytěsníte nežádoucí myšlenky a přesvědčíte svoji mysl, aby si o sobě vytvořila nový obraz. Zde je pro inspiraci několik takových manter: Motivační - Cítím se inspirován, ukázněn a plný energie. Sebedůvěra - Jsem silný, výkonný a klidný.

9. Rituál shodného charakteru...
...zkuste každý den udělat něco pro posílení charakteru. Posilujte ctnosti jako je píle, soucítění, pokora, trpělivost, poctivost nebo odvaha.

10. Rituál jednoduchosti...
...aneb nezabředávejte do maličkostí a zaměřte se na věci, které jsou opravdu důležité. Zkuste snížit své potřeby, protože teprve tehdy můžete být spokojení. Neplýtvejte svým časem - nezvedejte telefon pokaždé, když zazvoní, nechoďte 3x týdně do restaurace, přestaňte číst hloupé časopisy... Pokud čtete články o rozvoji osobnosti či změně návyků, jistě vám netřeba opakovat, že pro vytvoření silného návyku je potřeba úkon opakovat pravidelně po dobu 21 - 30 dní. Důležité je také úkony provádět každý den ve stejnou dobu, tak nejlépe si tělo vytvoří nepostradatelný návyk.

Za mě rituálům určitě ano a ráda bych je co nejdříve aplikovala. Vypadá to však jako pořádná změna životních návyků, a tak musím přiznat, že se stále ještě rozhoupávám. Sám mnich ale v knize říká, že není proč otálet, protože rituály brzy přináší své ovoce. A žít šťastný život není zrovna něco, co by člověk měl odkládat...

Žádné komentáře:

Okomentovat