pátek 21. března 2014

Naučná stezka Svatojánské proudy



Asi 30 km od Prahy se nachází vesnička Štěchovice a v ní stejnojmenná přehrada na Vltavě, v jejímž okolí úřadovala Babička Mary proslulá z písničky Voskovce a Wericha. Bývaly ale časy, kdy byl na řece místo přehrady nebezpečný úsek plný skalisek a peřejí nazývaný podle patrona plavců Sv. Jana Nepomuckého "Svatojánské proudy". Divoká voda sice zmizela se stavbou vodního díla v 1. polovině minulého století, ale stejnojmenný název dodnes nese naučná stezka. A té jsme se první jarní den roku 2014 rozhodli podívat na zoubek.


Vozem je to z hlavního města do Štěchovic necelých 30 km, na místo lze ale pohodlně dojet i autobusem ze Smíchovského nádraží. Parkování ve Štěchovicích najdete bez problému, a tak největším oříškem výletu je nalézt samotnou stezku. Zatím se smějete, ale přesto si neodpustím dva body, které vůbec nejsou z naší vlastní zkušenosti, ale tradují se z generace na generaci... A tak vůbec… 
  1. Ve Štěchovicích je třeba zvolit správnou stranu Vltavy. Nenechte se zviklat nadějně vyhlížející asfaltkou, která je vidět již po příjezdu do městysu na protilehlé straně řeky za mostem. To je ŠPATNÁ strana a ŠPATNÁ stezka :-)

  2. Jít podél Vltavy až k přehradě, i přesto, že jste trefili správnou stranu, se jeví jako dobrý nápad. Až na to, že je to úplně ŠPATNÝ nápad :-) Tudy se na stezku nedostanete, a když už koukáte na přehradu z padesáti metrů, je dobré si přiznat, že jste v... koncích. Reálně tedy o jednu cestu níž, než byste měli být. A střihnout to za tím bílým barákem nahoru nezkoušejte, protože ten kopec je pěkně strmej...).
Pokud budete chytřejší, začnete sledovat modrou značku už na náměstí ve Štěchovicích a ta vás zavede nejprve mírně vpravo ke kostelíku, a pak už přímo ke stezce. Tak či onak, tohle byla první, ale taky poslední komplikace, která vás může potkat. Jakmile se vnoříte do lesa, nastává výletnický orgasmus. Trasa naučné stezky se vine meandry Vltavy, někdy níž, někdy výše ve skalnatém masivu. A vy už se budete jen kochat pohledem na klidnou říční hladinu a trampské chatky postavené mnohdy na neuvěřitelných místech. Na protilehlé straně řeky se vám cestou tu a tam odkryje pohled na úžasná panoramata tzv. Bílých skal. A při příchodu do trampské osady "Ztracenka", jako byste se na chvilku stali hrdiny z Foglarovky nebo písničky Wabiho Daňka (to podle toho, co je vám blíž). Při naší návštěvě byla osada ještě zazimovaná, ale místní saloon, totem, nástěnka i udržované toalety (kadibudky) dávají tušit rušnému trampskému životu.



Stezka končí v Třebenicích v těsné blízkosti Slapské přehrady a ve chvíli, kdy si na náměstí v hospůdce objednáte smažák a kofolu, budete mít v nohách pěkných 8,5 km. Pěšky se dá pokračovat zase zpět do Štěchovic a uzavřít tak okruh. My jsme si ale nechtěli kazit dojem ze Svatojánských proudů chozením po asfaltu, a tak jsme zvolili návrat autobusem. Ten jezdí přímo od hospody jednou za hodinu (o víkendu jednou za 2 hodiny, takže je lepší si výlet trochu naplánovat) a cesta zpět do Štěchovic trvala 15 minut.




Naučná stezka je dobře značená, ostatně není moc kam uhnout - celou cestu máte po jedné ruce skálu a po té druhé řeku. Ale dlužno říci, že trasa rozhodně není vhodná pro cyklisty, maminky s kočárky či pobíhajícími dětmi a pro tentokrát jsme nechali doma i psa. Cestičky jsou úzké, kamenité a sem tam potkáte i nějaký pěkný sráz dolů k Vltavě, po kterém byste nechtěli padat. Na druhou stranu to ale nejsou kdovíjaké ferraty, takže dědu s babičkou vzít na výlet klidně můžete.


Mapu výletu najdete zde. Poprvé uděluji nejvyšší skóre 5 z 5 hvězdiček, i když přiznávám, že nějakou roli v tom sehrálo i vydařené počasí a první letošní nanuk. Ale o to vlastně na výletech taky
jde, že? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat