středa 12. srpna 2020

JIŽNÍ ČECHY | Okolo Třeboně aneb kam na výlet na kole i pěšky

Třeboň je moje zamilované místo na jihu Čech. Kdysi před lety jsem dokonce tvrdila, že jednou budu učitelkou na místním gymnáziu. Z toho sice sešlo, ale stále se sem pravidelně vracím. Letos jsme si s Honzou okolo Třeboně parádně zajezdili na kolech a udělali i pár pěších výletů a mně to nedá, abych s vámi nesdílela nejhezčí místa, která jsme navštívili.

Ubytování

Původně jsme přemýšleli o ubytování přímo ve městě. Úplnou náhodou jsme objevili krásný, nově opravený Statek u Dobráka v Domaníně, vesničce cca 4 km od Třeboně. A s ním jsme udělali terno. Měli jsme útulný apartmán s malou kuchyňkou, čistou koupelnou a podkrovní ložnicí. Ale především majitelé byli naprosto skvělí, a to jak sami určitě víte, hodně udělá. Pokud k Dobrákovi někdy zavítáte, rozhodně si nechte něco uvařit od Václava staršího, jeho kuchyně je vynikající. Nic lepšího v okolí neseženete!

A pokud bude Statek zrovna obsazený, mrkněte na Airbnb.com a ubytujte se v soukromí. 

Posílám Ti 750 Kč na ubytko >> http://bit.ly/sleva_od_di

Třeboň

Třeboňské náměstí je pro mě zhruba stejně malebné jako to v Telči, jen je krapet menší. Moc se mi ale líbí, že přímo z něj to je pár minut na všechna místa, která byste přímo ve městě nebo přilehlém okolí rozhodně neměli nevynechat:

O(kolo) Třeboně

Pokud máte rádi rekreační cyklistiku, pak vězte, že Třeboňsko je perfektním krajem pro šlápnutí do pedálů. Je tu hustá síť cyklostezek a většina z nich má minimální převýšení, takže dojedete celkem daleko i pokud teprve ladíte fyzičku, nebo s sebou máte děti či prarodiče. My jsme absolvovali tři okruhy, každý z nich měl nakonec kolem 60 km a bez větších potíží jsme je stihli za odpoledne. A stály za to, tady jsou v jejich oficiální podobě:

Všechny brožury najdete také na itrebon.cz nebo v infocentru na náměstí.

Pěškotoulky

Nové Hrady a Terčino údolí

Chcete-li dát odpočinout svému otlačenému pozadí, pak rozhodně navrhujeme výlet pěšky. A to do oblasti Novohradských hor, které se rozprostírají asi 35 km od Třeboně. Přímo ve městě Nové Hrady se můžete zajít podívat na hrad, ale pokud nejste zrovna fanoušci prohlídek, pak můžete město vynechat a zamířit rovnou do Terčina údolí. Je to původně rozsáhlý park v údolí řeky Stropnice, kterým vás provede 5 km dlouhá naučná stezka. Na cestě potkáte rybníky, různé altány či pavilóny a také vodopád, ale především je to romantika jak hrom. Občerstvit se můžete v restauraci Tereziiny lázničky, kterou můžeme doporučit.

Borovany a Borůvkobraní

My jsme do Borovan zavítali při jednom z našich cyklookruhů, ale určitě neuděláte chybu, když se tu stavíte i pěšky. Přímo na náměstí je krásný klášter s cukrárnou, a když si návštěvu načasujete dobře, můžete v jeho prostorách zavítat na Borůvkobraní a zúčastnit se třeba soutěže v pojídání borůvkových knedlíků. Letos byl festival plný borůvkových dobrot zrušen, ale příští ročník už se naplánovaný na 10. a 11. července 2021. Jestli vám to na Borůvkobraní neklapne stejně jako nám, nesmutněte, všude kolem města - ostatně jak jeho název napovídá - najdete lesy plné borůvek.

Památník Jana Žižky v Trocnově

Pár kilometrů od Borovan můžete navštívit rodné místo Jana Žižky z Trocnova. Nauční stezka Milníky husitství měří jen 1,4 km a seznámí vás s historií hnutí i životem slavného vojevůdce. My jsme si do Trocnova zajeli na kole z Borovan a pokud to uděláte taky, vzpomeňte si na nás, až budete šlapat ten krpál zpátky... :-D 

Za zvířátky

Máte-li s sebou děti, nebo máte-li stále dítě v sobě, můžete navštívit ZOO Dvorec. Je to roztomilá mini-zoo, kde ale mají třeba i hrocha a hlavně spoustu kočkovitých šelem, na které se tato zoo specializuje.

Další super tip hlavně pro rodiny s dětmi je Safari resort v Hluboké u Borovan. Kromě safari, jehož menší část si můžete projít i zdarma, je tu obrovské dětské hřiště "Safařiště" a taky bike centrum, kde můžete vy i vaše děti vyzkoušet svoje dovednosti na kole. Jo, a burgr z bizona si taky jen tak někde nedáte... Tohle rozhodně doporučujeme!


Parádní koupačka

Letní horka přečkáte u některého ze zatopených pískových lomů u Suchdola nad Lužnicí. Pískovny CEP I a II mají čistou vodu i písčité pláže, takže si budete připadat jak na Jadranu. Z Třeboně je to necelých 20 km a dostanete se sem i na kole po cyklotrase č.122 - Okolo Třeboně. Trochu horší je to s parkováním, parkuje se podél hlavní silnice a k pískovnám se pak dostanete pěšinkami přes les. Prostě jděte s davem... :-)

Co dělat za špatného počasí?

My jsme šli v pláštěnkách na borůvky, ale vy se radši vydejte do lázní. Navštívit můžete přímo městské lázně Aurora v Třeboni, kde najdete wellnesscentrum i tobogán. 

Anebo sedněte do auta a popojeďte 40 min za hranice do rakouského města Gmünd. Tohle město je vlastně rakouská půlka Českých Velenic. V Sole-Felsen-Bad jsou termální a solné lázně, v nichž najdete bazény, vířivky i sauny. Na hranicích běžně není žádná kontrola, ale stejně si nezapomeňte si vzít občanky.

Tak doufám, že jsem vás navnadila a vydáte se na jih do města kapříků.

Dejte vědět, jak se vám tam líbilo... a nezapomeňte si repelent!

S láskou,

Žádné komentáře:

Okomentovat