sobota 16. prosince 2017

Vánoční trhy v Görlitz aneb klidná adventní pohoda bez davů kousek za hranicemi


Vánoční trhy jsou pro mě v podstatě krásnou záminkou, jak se podívat někam za hranice v plonkovém zimním období, které cestování - aspoň v našich zeměpisných šířkách - příliš nepřeje. Letos ale v souvislosti s touhle akcí vyvstala jedna velká otázka - KAM? Máme totiž zmáknuté téměř veškeré notoricky známe vánoční trhy našich sousedů - Drážďany, Norimberk, Vídeň, Regensburg, Salzburg, Berlín, Pasov... A tak jsem se chvilku o náš vánoční výlet obávala. Ale nakonec, jak to tak bývá úplnou náhodou, jsem našla poklad - vánoční trhy v Görlitz!

Když jsem tak googlila, kam a jak pojedeme, vyšly mi z toho nakonec vítězně dvě destinace - Görlitz a a Zhořelec. Pročítala jsem různé diskuze a nemohla jsem si mezi městy vybrat, protože oba vánoční trhy měli skvělé hodnocení. Na celou srandu jsme ale měli pouze jeden den, a tak jsem se rozhodla upřednostnit menší dojezdovou vzdálenost. Jaké bylo moje překvapení na mapě, když jsem zjistila, že se jedná o totéž město, které leží ve dvou zemích. V Polsku Zhořelec a v Němcku Görlitz. A tak já to mám furt... :-)

Do Görlitz (protože vánoční trhy jsou především v německé části) jsou to zhruba 2 hodiny cesty z Prahy, takže o slabou půl hodinku víc, než do Drážďan. My jsme vyjeli hned brzo ráno, abychom se cestou stihli ještě stavit v rodném městě mého taťky - Frýdlantu.

Frýdlant je krásné 10 tisícové městečko. Vám, kteří k němu nemáte takový osobní vztah jako my, ho ale doporučuji spíš v létě. Najdete v něm krásné historické jádro (mimo jiné také radnici, z jejíhož balkónu pronesl v roce 1938 jeden ze svých projevů Adolf Hitler) a prakticky všude vás zde bude "pronásledovat" Albrecht z Valdštejna. I na frýdlantském zámku, na který si můžete vyšlápnout kopec kousek od náměstí a v létě si projít i krásnou expozicí. V parných dnech je parádní též procházka kolem řeky Smědé, která protéká městem, nebo výhled z rozhledny z roku 1907. Ta už je kousek za městem, ale můžete odtud pozorovat část Jizerských hor, město Frýdlant, ale třeba i práce v povrchových uhelných dolech v sousedním Polsku.

V zimě, cestou na vánoční trhy do Görlitz ale s klidným srdcem můj milovaný Frýdlant přeskočte a ujížďejte dál. Hranici překročíte už pár kilometrů za Frýdlantem a do navigace si dejte Görlitz (ne Zgorzelec), ať vás pohodlně navede do německé části, kde je většina toho zajímavého. (Jsem zvědavá, jestli vás vaše "navi" taky požene úžasnou zkratkou s metrovými dírami ve vozovce...aneb vítejte v Polsku...)

Mapa cesty tady: https://mapy.cz/s/2guMz

V Görlitz můžete zaparkovat buď v Parkring (parkovací dům), na který vás pohodlně navede městské značení (a zřejmě se tam platí). My jsme kousek před Parkring zahnuli do Lessingstrasse, kde se dalo perfektně zaparkovat a hlavně úplně zadarmo. Pěšky to pak do centra není vůbec daleko, cca o 500 m dál než z parkovacího domu.


Na následujícím obrázku jsem vyznačila, kudy vedly naše kroky, a myslím, že i bez přípravy (spolehnuvší se na zahraniční roaming, který 3 ze 3 lidí nefungoval) vedly tak, že jsme neminuli žádnou zajímavost. Na Berliner Strasse najdete parádní obchod DEPOT, ve kterém je spoustu nádherných vánočních dekorací a nápadů na dárky! Skoro ani nevypadá jako obchod, ale spíš jako nějaká expozice vánočních dekroací a designu, a to moje estetické já úplně plesá! Druhá pecka, zhruba tam, kde je na mapě bod č. 2, je Euroshop a v něm spoustu totálních volovin i celkem seriózních věcí za 1 EUR! 

Zde je odkaz na trasu našeho výletu: https://goo.gl/Q2c8AM


Na Görlitz je kromě faktu, že je to město, které leží ve dvou státech a přirozenou hranici tvoří řeka Lužická Nisa, krásné také to, že druhou světovou válkou prošlo téměř nezasaženo, takže v něm zůstalo spoustu historických památek. Třeba jako císařská pevnost (na mapě označena jako "cíl"). Ty další pak uvidíte už s kulisou vánočních trhů a je to nádhera!

Vánoční trhy začínají hned naproti pevnosti a až projdete Obermarkt i Untermarkt, dáte si svařák, klobásku nebo třeba bramborové placky, vezměte to ke kostelu svatého Petra a Pavla. Ten se tyčí nad řekou Nisou a můžete pak přejít přes most do polské části a k autu se vrátit po této straně.


A jaké tedy byly vánoční trhy v Görlitz? Překrásné a nepřelidněné, takže můžu je jedině doporučit! Možná to bylo tím, že jsme výlet podnikli v pátek, ale myslím, že ani o víkendu vás tam nebudou sunout davy lidí směrem, kterým třeba zrovna ani nechcete. Görlitzské trhy jsou sice menší, ale zato na nich vládne krásná, vánoční a útulná až skoro rodinná atmosféra. Za klobásku tady dáte 3 - 5 EUR a za svařák 2 EUR (plus vratná záloha za hrníček 2 EUR) a vaše děti budou moct třeba pozorovat souboj dvou beránků, které najdete za pódiem na Untermarkt a kteří neúnavě svádějí souboje o jedinou ovečku ve výběhu... :-)


Za mě dostaly tyhle trhy 5 z 5 hvězdiček a vzhledem ke vzdálenosti od Prahy si myslím, že když se dnes večer pro tenhle výlet nadchnete, můžete 3. adventní neděli klidně strávit právě v Görlitz - krásném němeko-polském městě. Trochu tam vymrznout a nasát vánoční atmosféru i mimo přeplněný Staromák...

S láskou,

2 komentáře:

  1. Ja chci, aby se u nas uz nekdo probudil a taky daval punc ci svarak do zalohovaneho hrnku .. v zahranici to funguje uz dlouho, tak nevim, proc mame porad ty sileny jednorazovy :) jsem si musela postesknout. Jinak vylet vypada bozsky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak moc nechápu. Třeba je to kvůli tomu, že Čech je citlivý na cenotvorbu a s tou zálohou to prostě psychologicky působí dráž, tak si radši nedáme... to bych ale tvrdila ve chvíli, kdy by Staromák nebyl plnej turistů, kterým jsou 2 Éčka navíc (ještě vratný) putna, takže těžko říct... :( A výlet byl prima!

      Vymazat