úterý 28. června 2016

TIP NA VÝLET... Vidět Žleby a zemřít

V Čechii, jak praví pan prezident, je spoustu pěkných míst, a proto tu cestujeme rádi. Taky proto, že guláš a pivo je tu o šestkrát levnější než jinde, ale o tom zase příště. Nicméně, ne vždy se vám na první dobrou podaří objevit místo, které na dlouhou dobu zůstane na špici vašeho cestovatelského žebříčku. A když se vám to ještě podaří skoro náhodou, o to víc je výlet lepší. Vy naštěstí na náhodu spoléhat nemusíte, stačí si přečíst následující příspěvek... :-)





I přesto, že státní svátek 8. května vyšel na neděli, mám už takový Pavlovův reflex, že by se měl tenhle den využít k výletování. Přes plánování výletů jsem u nás doma já, protože mě to prostě hrozně baví, a Honza nemá to srdce mě o tuhle činnost okrádat. Moje invence poslední půlrok je ale čím dál slabší, protože známá místa poblíž Prahy a ve Středních Čechách máme projeté. Je tedy třeba překročit vlastní stín a popojet dál za Zeď (pozn. pro milovníky Game of Thrones). Abychom ale nejeli do úplného neznáma, zvolila jsem výlet do Čáslavi, kde jsme byli od nás z Dolních Počernic ta méně než hodinku. V podstatě jsme od baráku najeli na Českobrodskou ul. a pak už přepnuli na autopilota a jeli jen rovně :-) A to je vždy paráda. Zastavili jsme na parkovišti u fotbalového stadionu (neplceném!), kde už bylo očividně po sobotním utkání (nebo před) a vyrazili do zeleně...




Čáslav je pro mě srdcová záležitost, neb jsem na místním atletickém stadion a v přilehlém parku Vodranty, naběhala na atletických soustředěních spoustu kilometrů. Park je navíc na procházku jako stvořený, i v teplých letních dnech, kdy je všude kolem na padnutí, poskytují vzrostlé stromy příjemný stín. Cesty jsou tu zpevněné, šotolinové, a tak sem v klidu můžou i maminky s kočárkem. Pokud sem zavítáte v nějakém extra velkém vedru, pak doporučuji místní koupaliště, které najdete v srdci parku. Anebo městské lázně u atletického stadionu. Zahrát si tu můžete i beach volejbal (na koupališti), tenis, fotbálek, florbal a brzo i hokej v kryté hale. Čáslav je prostě místo sportu a pohybu vůbec zaslíbené, narodila se zde třeba mistryně světa v běhu na 800 m z roku 1999 Lída Formanová a působila tu i fenomenální Jarmila Kratochvílová. A běhala jsem tu i já... :-)




Krásné je ale i Čáslavské náměstí, které najdete, když od fotbalového stadionu půjdete kolem rybníka směrem k vysoké věži. Mimochodem v místním rybníku jsme krom kaprů objevili i želvu, ale jak se tam dostala a co tam dělala, to jsme teda nevykoumali.



Čáslavská věž je dominantou města a je nepřehlédnutelná i daleko z kraje. V boční uličce za náměstím si můžete dát zmrzlinu nebo si vybrat z nepřeberných množství skvělých horkých čokolád a mléčných šejků v kavárně Solarium. My, jako ateleti, jsme tam byli po každém tréninku, takže tolik k životosprávě sportovců :-) Toho dne jsem ale měli hlad o něco větší a tak jsme zamířili do pizzerie Vyžlovka, která je zřízena ve starých hradbách města, je moc hezky zařízená a výborně tu vaří. Co je ještě lepší, že ceny jsou stále lidové, což ale znamená, že se zde v poledne sejde celé město a na svou pizzu si můžete počkat i 30-40 min. Den byl ale krásný, a tak nám to v přítomnosti koktejlů ani nevadilo. Navíc jsme se zde mohli v klidu podívat, kam bude náš výlet pokračovat dál a po chvilce objevili kousek od Čáslavi na mapě ikonku zámku.

Zámek Žleby je od Čáslavi opravdu kousek - 10 km směrem na východ, Zaparkovali jsme v ulici Za Lihovarem v jedné ze serpentýn u stodoly, kde už stálo několik aut, a byla zde také šipka, která nás nasměrovala přímo do obory. Skrz mostek nad splavem jsme došli až k vstupní brance do žlebského zvířecího koutku, kde jsme se z očí do očí dívali sokolovi, který nevypadal, že by nás chtěl pustit dovnitř bez zaplacení vstupného. 50 Kč jsme tedy rychle našli a nelitovali jsme toho.



Obora působí jednak jako stanice pro poraněná nebo opuštěná zvířátka, jako chovná stanice dravců, najdete tady kozičky a ovečky, divoká prasata i vzácné bílé jeleny. Co mně ale učarovalo nejvíc, bylo malé liščátko, na které koukala s otevřenou pusou kupa školkových dětí...a já :-)

Poté, co jsme se dosyta vynadívali na zvířátka (a byli součástí prezentace dravců - nechápu, už asi třetí za rok, přestože mám fobii z ptáků), vyšli jsme z obory směrem k zámku. Přímo pod zámkem protéká řeka Doubrava a je tam i splav, tudíž prostor na břehu je úžasným místem k odpočinku, a tak si nezapomeňte do batůžku sbalit piknikovou deku. My jsme bohužel žádnou neměli, a tak jsme si střihli výšlap přímo k středověké nemovitosti. A tam to ten den bylo po Čáslavi a liščátku další "wow". Zámek vypadá jako vystřižený z pohádky. Však se jich na něm taky pár natáčelo - Slasti Otce vlasti, Nejkrásnější hádanka nebo Svěrákovi Tři bratři. Výhled z nádvoříčka s kašnou nám zpříjemnila limonáda z místního stánku a rozhodně si nenechte ujít také prohlídku. Uvnitř je zámek stejně hezký a zajímavý jako zvenku.


A to už byl skoro večer a my jsme se museli vracet. Ten den byl ale tak hezký a dokonalý od rána až do večera, že jsme ještě celý další týden měli jeho příjemnou náladu v sobě. A snad mám v sobě nějaký akumulátor dokonalých okamžiků, který je schopný uvolňovat štěstí, které na výletech pochytám, pokaždé když potřebuju povzbudit. Proto si myslím, že je důležité na ně jezdit, a proto vlastně tohle píšu. Vyrazte a vezměte děti, babičku, kamarády, tátu s mámou a užijte si Žleby společně. A pokud se vám nebudou líbit, vrátím vám vstupné :-)

S láskou,

3 komentáře:

  1. Kraasa, hned zarazuju do nasich planu na leto :-)diky Di

    OdpovědětVymazat
  2. Kraasa, hned zarazuju do nasich planu na leto :-)diky Di

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, Dianko, JE tam nádherně! :-) My to příště vezmeme až do té Čáslavi! :-)

    OdpovědětVymazat