sobota 25. července 2015

RETROPECKY - #4 Prázdniny u babičky



Po internetu se před nedávnem začala šířit diskuze o tom, zda by Babička měla být součástí povinné četby nebo ne. Babičku jsem četla, docela dobře jsem se pobavila a doporučovala bych jí každému aspoň prolistovat. Ale nenechte se mýlit, dnešní příspěvek nebude opěvovat literární um Boženky Němců. Při příležitosti téhle diskuze a vzhledem k tomu, že jsem měla možnost téměř po desetiletí strávit prázdniny u babičky, jsem si ověřila, že některé věci jsou v životě nenahraditelné. A babičky (a dědové) jsou jednou z nich.

Babičky jsou hodnější, trpělivější a vždycky ví, na co máte chuť... Tohle maminky prostě nikdy nemůžou překonat. Zatímco u maminky jste si Čtyřlístek museli vždycky vyvztekat, u babičky jste k němu dostali ještě zmrzku a samolepky. Babička nikdy nekomentovala, že se klubete z pelechu v 10 h. V tu dobu už totiž měla navařeno, zalitou zahradu a když byla sezóna, tak i nasbíraných 5l borůvek. Při přesunu k televizi jste je dostali s cukrem takzvaně "na misečku".

Babička vás nechala koukat na telku dýl než rodiče a špinavé nádobí i odpadky u babičky mizely tak nějak samy. Když jste si rozbili koleno na kole, tak vás babička pochovala, zavázala vám ho, pochopila, že ten den už nemůžete s ničím pomáhat a k večeři udělala vaši oblíbenou rajskou. Krupicovou kaši s kakaem vám uvařila klidně o půlnoci. Na prázdninách u babičky jste se staly přeborníkem v Člověče, mistrem v pexesu, žolících a kostkách. Vyhrávali jste většinu her, to proto, že babička vás samozřejmě vždycky vyhrát nechala.


U babičky se vždycky našla spousta starých šatů, ve kterých jste si mohli hrát na princezny. A babička vás nikdy neseřezala, když jste jí vypotřebovali její nejlepší rtěnku. Babička si s vámi ochotně hrála na prodejnu a do úmoru u vás nakupovala všechno, co jste jí vykrámovali z kredence. Se stejnou trpělivostí pak konzumovala všechny bábovky, které jste "upekli" na písku, a vypila všechny odvary z pampelišek (doufám, že ne doopravdy). U babičky byla vždycky nějaká super schovka (například v peřiňáku) a daly se tam stavět ty nejlepší bunkry z matrací.

U babičky jste se navíc naučili, 

...že vzdělání je základ ("Když se nebudeš učit, skončíš jako popelář...")
...že váš zdravotní stav závisí na žádosti o ruku ("Než se vdáš, tak se Ti to zahojí...")
...že konzumace teplé slané vody s nudlemi je přímo úměrná vašemu růstu ("Polívka je grunt, kdo jí nejí je špunt...")
...že i kdyby vám naložila na talíř půlku prasete, tak ho prostě dojíte ("Dojez to maso...")
...že jíst se dá i se zavřenou pusou ("Zavři pusu a jez...")
...že bez posmrkaného smotku látky se z domu nesmí ("Máš kapseník?")
...že dodržovat pitný režim je blbost ("Nepij, když jsi uhřátá/po třešních/tolik...")
...že veřejné mínění je důležité ("Co by tomu řekli lidi/sousedka/Horáčková...?")
...že růst můžete celoživotně ("Ty jsi zase vyrostla...")

Dědové vám vždycky dali tajně napít piva a nechávali vám drobné za vrácené lahve. Cestou z hospody vám koupili lentilky, a když se babička nedívala, strčili vám pětikorunu do kapsy. Děda se o vás nikdy nebál, když jste plavali daleko od břehu. S dědou se dali krmit králíci a mohli jste si i pohladit prase, z čehož by babičku trefilo. Dědovi jste mohli hopsat po zádech a šimrat ho na palcích u nohou, když po obědě usnul u televize.


Na podzim vám děda slepil draka a nechal vás lézt po žebříku na jabloni tak vysoko, dokud babička nepřiběhla a nezačala na něj křičet: "Dědku, ty ses zbláznil...". Děda vás vyhnal domů, když zabíjel králíky, ale když je stahoval, mohli jste se dívat a on vám k tomu přichystal přednášku z králičí anatomie. Děda vám na pouti vystřelil největšího medvěda a v samošce v souteži vyházel firemní klíčenku. Děda vám přinesl to nejhezčí kotě, i když mu to babička zakázala. Děda byl největší frajer a parťák pro každou vylomeninu.

Takže nevím, jak za vás, ale za mě se tedy žádné babičky (ani dědové) vyškrtávat nebudou, protože, co bychom si bez nich počali!

Krásné prázdniny (u babičky) přeje

2 komentáře:

  1. Naprosto boží, Di!!! Tohle jsou prostě naše typické vzpomínky na dědu a babičku ... Vstávali jsme v 11, k obědu jsme chtěli rajskou nebo špagety alio-olio a na svačinu chleba s Nutellou :-) Do noci jsem mohla s dědou a s babičkou hrát o peníze žolíky a celý den jsem se mohla koupat v rybníku, i když jsem drkotala zubama :-) Zrovna dnes jsem si na to vzpoměla, když tchýně vyhání po 10 minutách syna z bazénu - a to má voda 27 stupňů :D Takže za mě babičku taky neškrtat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, je ještě tolik věcí, které se do článku nevešly, a právě proto jsem moc ráda, za tyhle komentáře, ve kterých se objevují! :) A už se moc těším, až naši budou jednou "děda a babička", to bude na další článek :)

      Vymazat