úterý 15. ledna 2019

LEDEN | Tipy na knihu, film a seriál

Nevím, jak vy, ale já jsem obecně vzala zimu na milost před pár lety, kdy jsem přišla na to, že během ní dokončím nejvíc projektů, vyrobím nejvíc hand-made věcí, zahrajeme si nejvíc deskových her a hlavně přečtu nejvíc knih a shlédnu nejvíc filmů. Takže pokud to máte podobně, tak tady jsou moje lednové kulturní tipy.

Žena v kleci (Jussi Adler-Olsen)

Kniha pro všechny milovníky severských detektivek. Carl Morck je sice slabší odvar Harryho Holea, ale možná proto mi byl o kapku sympatičtější. V knížce navíc k ruce dostane arabského pomocníka Asada, jehož přítomnost je zdrojem mnoha humorných situací. Víc prozrazovat nebudu, ani nemůžu... ;-)

I přesto, že se mi pachatele podařilo odhalit na moje poměry dost brzo, vydržela mě knížka udržet v napětí až do konce. Takže vám ji vřele doporučuji, i pokud jste již severských detektivů přesyceni. Páč tady hraje prim prostě jen dobře napsaná detektivka se skvělou zápletkou. Já ji přečetla jedním dechem, stála mě několik probdělých nocí a dokonce jsem díky ní párkrát zapomněla vystoupit z MHD. A tak se pozná dobrá knížka!

P.S.: Při hledání obrázků jsem zjistila, že knížka je součástí trilogie o Oddělení Q (takže už se sháním po dalším dílu) a dokonce byla předlohou pro film.

Naprostí cizinci (Perfetti sconosciuti)

Zjistila jsem, že když vybíráme filmy, jsme vždy tak trochu pohodlní a nakonec se uchylujeme k osvědčeným trhákům americké filmografie, na které je náš mozek už zvyklý a víme, co od filmu asi tak můžeme čekat. A možná právě proto, když tenhle Rubikon překonáme, je nám odměnou parádní podívaná, která nám nadlouho zůstane vrytá v mysli. Stejně tak tomu bylo u filmu Naprostí cizinci.

Přiznávám, že prvních pár minut jsme si přecejen museli zvykat na rytmické stacatto italštiny, ale pak už jsme se nechali vtáhnout do děje. Umíte si  totiž představit, co se stane, pokud byste se na večeři s přáteli museli nahlas sdílet každou SMS nebo hovor? Jistěže umíte, a taky to přesně dostanete naservírované až do hořkého konce. A ačkoliv je to film, který se odehrává v podstatě v jedné místnosti a je založený na konverzaci, nebude vás nudit (tedy pokud jste neočekávali akční drama s megalomanskými efekty). Téma je tu totiž zpracované hodně lidsky a citlivě, bez klasických klišé či sexuálních narážek.

Právě proto mě film nadchl, a také díky hereckým výkonům a tomu, jak byl pro mě uvěřitelný. Měla jsem pocit, že nejsem divák, ale že právě já sedím s přáteli u jednoho stolu a že se to všechno děje vedle mě.

Naprostí cizinci jsou na ČSFD označeni jako "komedie/drama", a to je škatulka naprosto přesná. Ze začátku mě film rozesmával a bavil, v druhé půlce mě ale přešel humor a film mě donutil hodně přemýšlet ještě dlouho potom, co doběhly titulky. No, a takové filmy já mám ráda.

The Crown

Miluju historické seriály, tak nějak mi nahrazují hodiny dějepisu, které ve mě bohužel mnoho nezanechaly. A také mě baví sledovat příběhy, jenž ovlivnily naši minulost, o trochu víc, než sci-fi nebo fantasy. A tentokrát tu mám doslova klenot mezi nejnovějšími historickými seriály. The Crown je v podstatě životopisný seriál o britské panovnici Alžbětě, který sleduj královnu v podstatě od počátku její vlády. Oproti filmům na podobné téma je v seriálu dostatek času jít opravdu do hloubky, takže můžeme krásně pozorovat jak se z nezkušené princezny stává sebevědomá královna.

Pro mě byla tato sonda do života britské královské rodiny hodně velké "wow". Jako běžný smrtelník mám pouze mlhavé představy o tom, jak takový život vypadá. Představy, které jsou z velké části utvářeny bulvárními médii. Seriál mě ujistil o tom, že jsou velmi omezené. Protože být královnou evidentně neznamená jen mít diamanty, krásné šaty, paláce, soukromé letadlo a pozornost médií. Znamená to také spoustu zodpovědnosti a sebeobětování, schopnost zorientovat se v politice a odhalit mnohé intriky, ale hlavně spoustu těžkých a nepříjemných rozhodnutí, které panovnice musí dělat pro dobro země. Po shlédnutí každého dílu jsem si uvědomovala, jak moc je takový život svázaný pravidly a nesmyslnými požadavky historické etikety. A že ho nikomu vůbec nezávidím!

Kromě politiky ale seriál řeší i vztahovou linku mezi královnou a jejím manželem princem Philipem (protože být mužem ve stínu jedné z nejdůležitějších žen na světě není úplně jednoduché) nebo mezi Alžbětou a její sestrou Margaret.  A já už nebudu prozrazovat více, prostě pokud jste také fandové historických příběhů, pak si tenhle seriál zamilujete! Jediné mínus, které shledávám je, že musím nyní čekat na 3. sérii.

------------------------------------------

Doufám, že se vám tipy budou v dnech plných sněhových vánic hodit. A budu ráda, když mi napíšete, jestli jste je četli / viděli a jak se vám to líbilo? Anebo mi doporučíte úplně něco jiného.

S láskou,

8 komentářů:

  1. Di, Adlera cte Honzik,mame moma dalsi dily,kdyz budes chtit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. mám celé oddělení Q a je toho myslím 5 kousků, možná víc, jestli chceš do čtečky v pdf... čte se to všechno jedním dechem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, super, teď jsem si vypůjčila (viz výše) a kdyžtak se Ti ozvu, až zdroj dojde. Děkuji! :-)

      Vymazat
  3. Díky moc za tipy!
    Na seriály moc nemám čas, takže zvládám jen ty na ČT (Hotel čtvrtá hvězda, Okresní přebor, Dabing street... Prostě Kolečko a Prušinovský, asi vše znáš).

    Ale po dlouhé době jsme byli v kině na náhodném filmu: BlacKkKlansman... Za mě pecka.
    Ježíšek mi přinesl Historii včel a Péťovi Pražské jaro, oba jsme to přelouskli hodně rychle a nadšeně.

    Snad toho nastřádáš hodně, aby čas rychle utekl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Českou televizi mám v záloze :D navíc mají teď zase spoustu novinek!

      Vymazat
  4. Di, ja moc na filmy ani serialy nekoukam, ale ted jsem videla dva skvely cesky (jsou stary, tak jsi mozna uz videla). 1.pustina - absolutni top, skvele zahrany, zreszirovany, napinavy, vyborny charaktery postav, akorat ma kazdy dil hodinu ale zas jich je jen par. 2. Az po usi - takova holcici odreagovacka, sice obcas prehnane chovani, ale zabavny a kratky. 3. Film Nejvetsi showman.
    Pak mam doporuceni na serialy, ktere jsem ale nevidela, tak nemohu hodnotit - riverside, terapie a film zootropolis. Preju, aby to dobre dopadlo a mohla jsi brzo chodit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, moc děkuji, Pustina a Terapie - to bych ráda zhlédla! Až po uši si píšu a Zootropolis je super, to doporučuju :-) Ještě chci vidět film Všechno bude, český film. Prý je hezký :-)

      Vymazat