neděle 7. října 2018

ŘÍJNOVÉ tipy na knížku, film a seriál

Je tu podzim, roční období, na které se vždycky těším, nejen pro úžasně barevné babí léto, ale také proto, že se po rozevlátém létu vše tak nějak zklidní. A začne můj oblíbený čas dobrého čaje, teplé deky, zapálených svíček a dobrých knih. A filmů. Máte to taky tak? Jestli ano, pak jsem právě pro vás sepsala recenze na své nejnovější úlovky v knihovně i ve videotéce.

Veselí (Radka Třeštíková)


Moje třetí kniha od Radky Třeštíkové a bohužel asi nejslabší. Nebo možná jen nejzmatenější a stejně tak zmatená asi bude recenze, ve které prostě jen nechám myšlenky volně plynout a uvidíme, co z toho bude. Jo, a napište mi, jestli jste knížku taky četli a jaké z ní máte pocity, to by mě zajímalo...

Takže Veselí. No, možná jsem prostě jen moc čekala, že se hlavní hrdinka Eliška po návratu do svého rodného města začne nořit do minulosti a vytahovat kostlivce, kteří se budou prolínat s přítomností. A to se nestalo a pro mě to bylo trochu zklamání. Kniha v podstatě popisovala Elišky každodenní život, a ten jako takový mě nějak moc nezaujal a navíc ve mě vytvořil řadu otazníků, jakoby nedokončených příběhů...

Každopádně Radka Třeštíková popisovat umí a její "hrabalovská" souvětí, i když si na ně musím pokaždé chvilku zvykat, jsou pro mě nesmírně čtivá a baví mě. Možná i proto jsem se nakonec nechala knížkou dovést až na úplný konec. A tam jsem zůstala zase neuspokojená. Znáte takový ten pocit, když listujete tam a zpět a nemůžete věřit, že to byla opravdu poslední stránka…? Tak přesně ten jsem měla.

Ale… pak je tu několik momentů v knize, které mě hluboce zasáhly. Třeba paralelní větev příběhu s tatínkem Elišky. Čekala jsem, kdy se z úmrtí otce Radka Třeštíková "vypíše" a přišlo to tedy v téhle knize. A za tu odvahu klobouk dolů, že jste se do toho, Radko, pustila a hodila to na papír. Díkybohu nemám vlastní zkušenost, ale ten strach už tam někde je. Co bude, až to přijde? Díky Veselí jsem se do toho vcítila tak moc silně, že jsem musela občas přestat číst, abych se nerozbrečela. A pak mě to stejně dokonale rozebralo a já se rozbulela v metru jak mála holka. Ostatně, když se něco týká rodičů, tak je z člověka stejně zase dítě, ať je mu kolik chce let...

Takže já prostě nevím. Na jednu stranu mám pocit, že jsem dočetla plytký románek, a na druhou stranu je v knize hned několik pasáží, které bych si zvýraznila nebo dokonce vytiskla a zarámovala (kdybych nečetla e-knihu...).

Suma sumárum, moc si přeju, aby se Radka Třeštíková touhle knihou pouze jen nadechovala k něčemu stejně povedenému jako byly (pro mě) Bábovky. Ve mně zanechalo Veselí prostě rozporuplný dojem. Ale i tak za něj děkuju a vám ho jako oddychovku doporučuju.

Po čem muži touží

Po čem muži touží tedy po shlédnutí filmu opravdu nevím, ale vím, že my jsme s holkami toužily po "Langošovi". A nakonec nám ani nevadilo, když po 20 minutách zmizel z plátna a nahradila ho Anna Polívková - byla totiž báječná. 

Především scény, které by se daly nazvat "začátky muže v ženském těle" se stanou, myslím, legendární. A nebyla jsem asi jediná kdo po odchodu z kina říkal: "Ježiš, to byl celej Bolek…" Aničce Polívkové zdatně sekundoval starší Hádek a docela jim to fungovalo. Na rozdíl od dost prvoplánovaného scénáře. 

Naštěstí, na tenhle typ komedií snad nejde nikdo, kdo by se chtěl podívat na velkou filmařinu či prudce originální zápletku. Takže prostě pokud hledáte pohodový film, u kterého si odpočinete a zasmějete se, pak  - především díky Aničce Polívkové - Po čem muži touží dokonale splní účel.

Gangy z Birminghamu (Peaky Blinders)



Peaky Blinders, tak to je jeden z těch seriálů, který by žádnému fajnšmekrovi prostě neměl uniknout. Osobně nijak zvlášť nevyhledávám mafiánskou tématiku, a proto jsem dlouho odolávala, ale seriál chválilo nezávisle na sobě tolik lidí, že jsem začala být zvědavá, o co teda jde. A teď, po zhlédnutí 1. série, jsem v zástupu těch, kteří ho budou zase vychvalovat dál.

Ať už to bude pro jeho dokonalou atmosféru birmingamského podsvětí se vším co k 20. létům v této části Anglie patří. Já prostě miluju industriální atmosféru a steampunk. Nebo to bude kvůli výbornému obsazení (Cillian Murphy, Sam Neil) a skvělým hereckým výkonům. Nebo kvůli hudbě? Bůh ví. Výsledkem je prostě vypiplaná gangsterka, na kterou se s vámi s chutí koukne i vaše mužská polovička. Ehm… to, že vy se ve skutečnosti koukáte proto, že milujete Ciliana Murphyho, prostě jen nesmíte dávat najevo moc okatě… ;-)

P.S.: Dnes začínám 2. sérii a nemůžu se dočkat.

------------------------------------------

Doufám, že se vám tipy budou v na nadcházejících sychravých dnech hodit. A budu ráda, když mi napíšete, jestli jste je četli / viděli a jak se vám to líbilo? Anebo mi doporučíte úplně něco jiného.

Krásnou neděli,

4 komentáře:

  1. Jůů Dianko, na seriálek určo kuknu a příští středu jdu s holkama do kina na Po čem muži touží, tak si to určo užijem...:-) děkuju za tipy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, určitě to bylo prima - já nakonec byla dvakrát - ještě jednou s mamkou a i napodruhé se mi to líbilo :-)

      Vymazat