neděle 9. listopadu 2014

Jak jsem se stala novinářkou a jak vyhrát dárkový koš


Jsem slavná. Otiskli mi článek. Vlastně sloupek. Odstaveček. V Albert magazínu. Vždycky jsem chtěla být novinářkou!

Protlačit se na jednu z posledních stránek zmíněného plátku - hned před křížovku - mi trvalo přesně 2 měsíce. Můj říjnový pokus o "Dopis měsíce" zhatila paní Božena, která i v pokročilých podzimních dnech někde zvládl sehnat melouna a vyřezat z něj dort. Čímž z nějakého důvodu ohromila redakci a mě děsně naštvala. Chvíli jsem hodlala pověsit svou nově nabytou novinářskou kariéru na hřebík a přestat nakupovat v Albertu. Jenže to bychom doma brzo pomřeli hlady, protože v okruhu 3 km jiný obchod nemáme a žádný snaživý vietnameček poblíž zatím neotevřel svojí večerku.

Výše zmíněný řetězec ale všechno napravil v listopadovém čísle magazínu (najdete právě na pultech), kdy redakce konečně prozřela a objevila můj literární talent. I přes tvrdou konkurenci se můj odstavec stal Dopisem měsíce a mohu se radovat z výhry koše plného výrobků Albert Quality. Protože je časopis zadarmo, pobrala jsem štos výtisků, kterými hodlám obšťastnit široké příbuzenstvo. Dále přemýšlím o tom, zda by mi doma neměli začít vykat.

Každopádně, abyste si nemysleli, že si tu všechnu slávu nechám pro sebe, podělím se o své nově nabyté know-how týkající se psaní soutěžních dopisů. Zjistila jsem totiž, že stejně jako jiné slohové útvary, má i tenhle určitě náležitosti. Zakomponováním následujících odstavců do textu tak můžete rapidně zvýšit svou šanci na výhru:

"Intro" odstavec

Hrajeme na city. Děti, dědeček a babička, zvířata, nemoci - cokoliv z uvedeného zmíníte a půl je hotovo. (A zatím nemusíte ani moc lhát.)

"Jsem-úplně-blbý-a-bez-vás-bych-to-nezvládl" odstavec

Trocha ponížení ještě nikdy nikomu neuškodila. Další body navíc. (Podle potřeby můžete i lhát.)

"Mazání medu kolem huby" odstavec

Obchod/produkt je nejlepší na světě, nechápete, jak jste bez něj mohli existovat a do budoucna už nikdy nenavštívíte/nekoupíte jiný. (Tady už víceméně lžete.)

"Kamarád taky rád" odstavec

čím víc lidí, tím víc bodů od redakce. Zmiňte někoho (radši ne jmenovitě) a napište, jak se mu to, ať už jde o cokoliv, taky líbilo. (Co si budeme povídat, lžete, jako když tiskne.)

Fotografie

Kdo si myslel, že pouze kvalitní literární část dělá Dopis měsíce, je na omylu. Tou poslední ingrediencí je totiž zdařilá fotografie. I přesto, že vůbec neumíte vařit, vše zachrání pár minut v Photoshopu. Nebo kvalitní foodstyling - to je anglický výraz pro tu chvíli, kdy se snažíte na talíři aspoň trochu zamaskovat to, jak se vám podařilo přismahnout brokolici a rozvařit špagety. (Říkal někdo něco o lhaní?)

Podpis

Chcete-li podráždit okolí svou nově nabytou popularitou, pošlete redakci celé své jméno. Stejně tak, pokud potřebujete důkaz pro babičku, co soutěží se sousedkou Vomáčkovou o vnouče roku. V jiných případech (a pokud si nechcete zničit novinářskou kariéru), lžete a piště radši pod pseudonymem.

Tak co na to říkáte? Není to zas taková věda. A člověk nemusí ani moc lhát :-)

Sejdeme se na poště při vyzvedávání výherních balíčků.

Anebo v pekle :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat