čtvrtek 3. července 2014

Proč je fajn, naučit se říkat "ne"?!?


Kolikrát jste si už taky odnesli z obchodu věc, kterou jste nepotřebovali, nebo odcházeli z porady s úkolem, který patřil někomu úplně jinému. Kolikrát jste neřekli "ne" na páteční odpolední sport, následné setkání s kamarády a večírek, ačkoliv bylo jasné, že je to plán, který rozhodně nemůžete zvládnout. A to jen proto, že jste měli pocit, že odmítnutím někoho zklamete, že vás bude mít o něco míň rád. A nakonec jste stejně v pátek večer odpadli, odvolali úplně všechno a naštvali mnohem víc lidí, než kdybyste se dopředu jasně vyjádřili.
Ne. Jedna slabika. Dvě prťavá písmenka. Tak proč je tak těžké je občas vyslovit?!?

Nejčastější důvody, proč nechceme říkat NE

Nechceme být neslušní
Pozůstatek naší výchovy, kdy nám bylo vtloukáno do hlavy, že se neodmlouvá a už vůbec ne starším lidem.

Máme strach z konfliktu
Bojíme se, že ostatní na nás budou naštvaní.

Chceme, aby nás lidi měli rádi
Jó, každý chce být oblíbený.

Bojíme se, že odmítnutím ztratíme příležitost
Protože příležitost by se už v budoucnu nemusela opakovat.

Chceme pomoct
Protože máme dobrou duši a měkké srdce, často přijímáme úkoly jiných lidí, které nám nakonec brání stíhat naše vlastní. Ne náhodou jsou hodní lidé ti nejvíce uštvaní.

Jsme polichoceni, že nám někdo úkol svěřil
Komu by to nedělalo dobře, že?

Máme pocit nepostradatelnosti
"Když řeknu ne, kdo jiný to udělá?" nebo také "Nikdo neumí dělat tyhle věci tak dobře jako já."

Bojíme se, že něco zmeškáme, že někde budeme chybět
Aneb co když se zrovna na téhle party stane něco děsně zásadního?!?

Jsme ženy
„Říci ne, je obecně více náročné pro ženy, a to z důvodu společenských tlaků,“ říká psycholožka Dr.Susan Newman autorka knížky „The Book of No“. „Muži jsou obecně hodnoceni jako sympatičtí, pokud jsou asertivní, zatímco ženy jsou posuzovány jako sympatičtější, pokud jsou poddajné a ochotné.“

Ani jeden z těchto důvodů ale není správný. To, že řeknete "ne" neznamená, že jste hrubý nebo nepříjemný člověk (pokud doopravdy nejste hrubý nebo nepříjemný člověk). Dokonce ani nevznikne tolik obávaný konflikt a ve většině případů neztratíte budoucí příležitost. Všechno to jsou falešné představy, které si uměle vytváříme v naší mysli. Každý z nás přece může mít své vlastní priority a potřeby. Umět říct ne je o tom, že respektujeme a oceňujeme svůj čas a prostor. Bojíte se říci ne, protože nemáte dost dobrý důvod? Jenže vy ho mít nemusíte. Někdy můžete říct ne prostě jen proto, že je to vaše právo.

Jak trénovat NE?

Trénovat můžete nejprve drobná odmítnutí, například v obchodě nebo ve fastfoodu, když Vám prodavač bude vnucovat něco, co jste původně neplánovali koupit. Můžete zkusit reklamovat jídlo v restauraci, které neodpovídá vaší objednávce nebo odmítnout účast na firemní večírek. Postupně tak naberete odhodlání k větším a mnohdy zásadnějším odmítnutím.
Zvládnutí "ne" je tak jako cokoliv jiného otázkou cviku - čím více trénujeme, tím jistější si za čas jsme. Zatímco na začátku mohou být naše pocity nepříjemné, časem zjistíme jak osvobozující a nabíjející může být použití tohoto jednoduchého slůvka. Navíc lidé v našem okolí jsou často více chápaví, než si myslíme, a Ti, kteří si cenní našeho přátelství budou naše „ne“ vždy respektovat. Opravdu, obavy z „ne“, jsou z 99 % pouze v naší mysli.


Pár tipů jak říci NE

Jednoduché NE
V jednoduchosti je krása. A tohle je ta nejjednodušší a nejpřímější cesta. Někdy není třeba nic vysvětlovat, protože to jednak nemusí nikoho zajímat a za druhé se tím můžete zbytečně vystavovat dotěrným otázkám, a pak začít ospravedlňovat, i přesto, že na Vašem rozhodnutí není nic špatného. Navíc, jak bylo řečeno v úvodu, většina Vašich obav ze slovíčka „ne“ jsou jen Vaše vlastní domněnky, které jste si sami vytvořili. Takže tolik nepřemýšlejte a řekněte to rovnou. Budete překvapeni, že jeho přijetí nebude ani z poloviny tak zlé, jak jste se obávali.

Uctivé NE
Mnoho lidí nerado říká „ne“, protože mají pocit, že je to neuctivé. Avšak zde je to spíš o tom, jak odmítavou odpověď formulujete, ne o konkrétním „ne“. Pokud podáte Váš odmítavý postoj slušně, tak, že respektujete druhého člověka, budete v pohodě. Opačná strana se bude cítit dobře a vy taky.

Alternativní NE
Navrhněte alternativu. Pokud si nemyslíte, že jste vhodnou osobou pro vyslovenou žádost, navrhněte někoho jiného, o kom si myslíte, že je pro úkol vhodnější. Pokud si myslíte, že jste ten pravý, jen nemáte zrovna v tuhle chvíli čas, poproste o náhradní termín. Takže tady ani neříkáte „ne“, jen „ne já“ nebo „ne teď“.

„Nech mě chvilku přemýšlet“ NE
Pokud Vás někdo o něco požádá, je naprosto v pořádku vzít si nějaký ten čas na rozmyšlenou. Osoba, která myslí svůj požadavek vážně, si na Vaši odpověď ráda počká. Je ale obvykle slušné specifikovat datum, nebo časové rozmezí, kdy může odpověď očekávat. A když už budete v tom přemýšlení, připomeňte si, že konečné rozhodnutí je opravdu jen a jen na Vás. Pokud od začátku víte, že chcete říci ne, nebo se pro něj rozhodnete ve Vašem čase na rozmyšlenou, nechoďte dlouho kolem horké kaše a použijte raději nějakou z více definitivních metod. Všem to ušetří spoustu času.

Váš čas - Vaše NE
Za den se nám někdy nashromáždí spoustu žádostí pocházejících z Facebooku, Twitteru, e-mailu, stejně jako hovory a esemesky od kolegů nebo přátel, kteří chtějí nějakou radu. I když je samozřejmě čest, že Vám lidé věří na tolik, aby se Vám svěřili, někdy je prostě nemožné vyhovět všem. Pokud Vás takovéto žádosti zahlcují, nebojte se udělat méně přístupnými. Nemusíte bezprostředně reagovat na každou zprávu nebo e-mail. Místo toho si stanovte priority, omezte svou dostupnost a dejte si delší čas na odpověď. Tímto způsobem si lidé začnou Vás i Vašeho času více vážit.

Psané NE
Pokud si opravdu nevíte rady, jak říci ne, sepište si na kus papíru, co byste opravdu chtěli říci, kdybyste mohli. Někdy tahle metoda dokáže odhalit potlačené frustrace nebo to, proč se Vám do dané věci opravdu nechce. Můžete pak z tohoto "dílka" vybrat vhodné pasáže, formálně je upravit a přidat k Vaší oficiální odpovědi.

Opožděné NE
Tak tohle už je trochu méně slušná cesta, jak ukázat svůj nezájem. Ale přiznejme si, kolikrát jste již někoho někam pozvali a o týden později přišla odpověď, že viděl pozvánku teprve ten večer a už to nestihl.

Žádná odpověď - žádné NE
No, někdy žádná odpověď znamená víc než tisíc slov. Jsou lidé, kteří jsou v tomhle přeborníci a radši donekonečna nezvedají telefony nebo neodpovídají na e-maily, jen aby nemuseli říct ne. Tohle je sice rozhodně nejhorší možná forma, jak odmítat nabídkou, ale dobrá, pokud člověk nezvládne svoje "ne" vyjádřit lépe, nejsme tu od toho, abychom ho soudili. Maximálně si z toho můžeme vzít ponaučení, jak moc je to otravné.

Sečteno, podtrženo…

„Ne“ nám nutně nemusí přinášet jen negativní reakce okolí, ale v první řadě nám také může u ostatních budovat respekt. Naučit se říkat ne je výrazem sebeúcty a zdravého sebevědomí. Nebojte se říkat „ne“, na žádosti, které nesplňují vaše potřeby, a jakmile to uděláte, zjistíte, že budete mít více času pro sebe, svou práci a věci, které jsou pro vás nejdůležitější. Nikdy nemůžete být produktivní s takovou spoustou závazků, kterou na sebe ušijete.

Mimochodem Dr.Hank Davis, emeritní profesor psychologie z gulephské university v Kanadě píše:

"Někdy je "ne" ta nejvíce čestná a zdvořilá věc, kterou někomu můžete říct."

Žádné komentáře:

Okomentovat